Koenigsegg CCR: szörnyeteg Svédországból

2004.03.04. 11:18

A CC8S már bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a leggyorsabb szériagyártású közúti autó, de a Koenigsegg nem ül a babérjain, mert a sportkocsi újabb változatával lepte meg a világot, ez lett a CCR. 806 LE és 920 Nm társul a CCR 1180 kg-os önsúlyához, ezek a számok rettenetes menetteljesítményeket takarnak: álló helyzetből 100 km/h-ig 3,2 másodperc telik el, a negyedmérföldet 9 másodperc alatt, 235 km/h-s célvonali sebességgel teszi meg az autó, végsebessége pedig 395 km/h felett van a gyár adatai szerint.

A monocoque építésű autó kevlárruhája egy 4700 cm 3-es V8-ast rejt, melyen egy Lysholm-típusú kompresszor és egy intercooler csücsül. A 0,297-es légellenállási tényezővel rendelkező CCR minden porcikáját száguldásra optimalizálták, erről árulkodik az autó aljának teljesen sima burkolata és a hátsó diffúzor.

A CCR legnagyobb teljesítmény 806 LE 6900-as percentkénti fordulatnál, de ennél érdekesebb, hogy ezúttal a maximális nyomaték felépüléséről is adtak ki információt. 550 Nm éled kétezres fordulaton a motorban, ami már magában bődületes, de Koenigseggéknél ez még csak a kezdet. 3000 és 7300 között végig 700 Nm fölötti nyomaték húzza-vonja az autót, a maxmális 920 Nm-t 5700-nál teljesíti.

A brutális motorhoz speciális hatsebességes váltót fejlesztett a Cima, kéttárcsás kuplunggal és részlegesen önzáró differenciálművel. Az állítható magasságú lengéscsillapítókat az Öhlins szállítja. Elöl-hátul hat dugattyú harap a 362 mm-es hűtött tárcsákba, de aki szeret a féktávval játszani, kérhet 378 mm-es tárcsákat is előre.

Ebben a kategóriában már nem illik fukarkodni az alapfelszereltséggel, és ezt a Koenigseggnél jól tudják: a targatető, valamint a szokásos extrák, mint elektromos cuccok, ABS stb. mellé ingyen járnak olyan ínyencségek, mint a hidraulikusan állítható hasmagasság, a defektérzékelő-berendezés, a titánium kipufogórendszer és egy pontosan a CCR-re szabott ponyva. Akiknek ez nem lenne elég, parkolóradarral, négypontos övekkel, extra zajszigeteléssel és szárnyakkal díszítve is kérheti az autót.