Sportos modelleső a Seattól

2004.03.09. 09:23

Két új Cupra és öt FR modellváltozat mutatkozott be. Kerek egy éve várunk a Seat Ibiza Cupra végleges változatára, mint kiderült, nem hiába. Az idei Genfi Autószalon Seat standjának középpontjában ugyan az új egyterű, az Altea állt, de mintegy mellesleg megjelent a végleges Ibiza csúcsmodell is, amely rögtön két változatban készül.

A benzines, a más modellekből és a tavaly bemutatott prototípusból már jól ismert 180 lóerős, 1,8 literes, 20 szelepes turbómotor révén veheti fel a versenyt a kategória legerősebb modelljeivel, míg a dízelmotoros Cuprába az 1,9 literes PD-TDi motor valaha volt legerősebb szériaváltozata kerül 160 lóerővel. A két Ibiza Cupra menetteljesítményeiben szinte ugyanazt nyújtja: a benzinmotoros Cupra 7,2 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ra és legfeljebb 225 km/h sebességgel száguldhat, míg dízelmotorral a 100-as tempó eléréséhez 7,6 másodperc szükséges, az elérhető legnagyobb sebesség pedig 220 km/h. Mindemellett a dízelváltozat kíméletes vezetési stílus mellett vegyes ciklusban beérheti akár 5,4 liter gázolajjal is.

Egyéb megoldásaiban a két autó közt nincs különbség. Az Ibiza Cupra legnagyobb újdonságaként a Dynamic Steering Response fantázianevű változó rásegítésű szervokormányt említi a Seat sajtóközleménye: ez a szerkezet az autó sebességétől, az útminőségtől és számos más tényezőtől függően változtatja a rásegítés mértékét és ezzel mindig biztosítja a megfelelő kormány-visszajelzést a vezető felé. A többi változaténál feszesebbre hangolt futómű mellett igen hatékony - elöl 312 mm átmérőjű belső hűtésű tárcsákat, hátul pedig 232 mm-es tömör tárcsákat tartalmazó - fékrendszert és 17 hüvelykes könnyűfémfelnikre szerelt 205/40-es gumikat kap mindkét Ibiza Cupra.

A Cupra sorozat mellett az Ibizával megkezdett és szintén a márka sportos értékeit hangsúlyozó FR szériát is tovább bővíti a Seat. A benzinmotoros Ibiza FR mellett bemutattak egy dízelváltozatot is, az 1,9 literes PD-TDi dízelmotor 130 lóerős változatával, és a Leon három sportosabb változatát (1,9 literes 150 lóerős dízelmotorral, valamint 1,8 literes 180 lóerős turbómotorral, két- és négykerék-hajtással) is ellátták az új jelöléssel. Úgy tűnik, ezzel a Seat végre valódi alternatívát kínál a konkurencia sportosabb modelljeivel szemben is, tartalmat adva azoknak a régóta hallható reklámszövegeknek, amelyek a spanyol márkát a latinos temperamentum megtestesítőjeként állítják be.