V-XS: a legerősebb Opel Speedster

2004.03.19. 12:56

Angliában készül a GM sportkocsijának hathengeres változata. Az Opel Speedster brit változata, a Vauxhall VX220-as adja az S Sport V-XS nevű sportkupéjának alapjait. A GM Europe támogatásával készülő autó formaterve szinte azonos lesz a gyári VX220-aséval, egyedül a fix tető, a motorházfedél áramvonalas kialakítása és az oldalsó szélesítések jelentenek különbséget, a lényeg azonban a műanyag idomok alatt található.

Az egyetlen alkatrész, amely változatlan formájában szerepel a V-XS-ben, a Lotustól származó alumínium váz. Az autó hátuljába ugyanis egy hosszában beépített 3 literes V6-os Opel motor kerül, amely a hozzá illesztett Rotrex SP30-94 jelű mechanikus feltöltő révén 320 lóerőt teljesít 6500-as percenkénti fordulatszámon. Az új motor és a hozzá tartozó Getrag váltó miatt az S Sportnál kénytelenek voltak teljesen újratervezni a hátsó segédvázat (a Speedsterben keresztben áll a motor), a megnövekedett teljesítmény miatt pedig szélesebb nyomtávú, megerősített futóművet és hatékonyabb fékeket építenek a V-XS-be.

Az autó tömege 875 kg lett, de az előzetes becslések szerint így is hajmeresztő menetteljesítményekre képes: 4,5 másodperc alatt elérheti a 100 km/h sebességet, legnagyobb sebessége pedig 240 km/h. A gyári támogatás ellenére az autó valószínűleg nem Vauxhall márkanéven készül majd, de egy kisebb sorozatot mindenképp le szeretnének gyártani belőle. Sajnos a V-XS várhatóan csak jobboldalon elhelyezett kormánnyal lesz elérhető, így Európa más részeire aligha juthat el.