Mercedesek Kínából?

2004.04.01. 10:54

Távol-Keletre költözhet a csillagos márka, amennyiben eredményesen zárulnak a kínaiakkal folytatott tárgyalások. Az eddig titokban folytatott megbeszélések témája a Mercedes-Benz felvásárlása.

A vásárló a Kínai Autógyártók Szövetsége, bár egyes elemzők tudni vélik, hogy a háttérben a Kínai Kommunista Párt vezetőinek döntése áll. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a nyolcvanmilliárd dolláros üzlet nyomán a Mercedes teljes németországi gyártókapacitását fokozatosan Kínába költöztetik, bár arra nagyon ügyelnek, hogy egyszerre csak egy típussorozat gyártása szüneteljen. Európában és Amerikában változatlan formában lesz jelen a Mercedes márka a későbbiekben is, a tulajdonosváltásról egyedül a jól ismert háromágú csillag és a hűtőmaszk vörös színe árulkodik majd, de a tervek szerint Kína számára újabb típusokat fejlesztenek ki.

A Népi Kína motorizálásában az A-osztálynak jut a legfontosabb szerep, amelyből több egyszerűsített, de megnövelt használati értékű változatot - egyebek közt kisteherautót és hét- illetve kilencszemélyes kisbuszt - is kialakítanak, míg a nagyobb modellek belső terét a kínai pártvezetők igényei szerint alakítják át.

A DaimlerChrysler, amely így elveszti egyik márkáját, a Mercedes helyett a Maybach és a Smart márkák fejlesztésével és bővítésével igyekszik megőrizni helyét a luxusautó-gyártók között, a kínaiaktól kapott pénz egy részéből pedig a Mitsubishi és a Chrysler márkák további átszervezéseit finanszírozzák.

Április elsejei tréfa, egy szava sem igaz