LF-C: stílustanulmány a Lexustól

2004.04.09. 13:02

A sportos kupé-kabrió nem sokkal több, mint testet öltött ötlethalmaz, amely jövőbeli Lexusok formanyelvének kialakítása közben, mintegy melléktermékként jött létre.

Az LF-C a márka által kiadott sajtóközlemény szerint a legkisebb Lexus, az IS formavilágát fejleszti tovább, egy olyan kategória felé bővítve a típus koncepcióját, amely vonzó lehet a fiatalos, dinamikus lelkületű vásárlók számára is. Hogy mindebből mi igaz, azt nehéz volna megítélni, de az LF-C formája valóban látványos: az elölről hátrafelé dinamikusan emelkedő oldalvonal, az orr-rész jellegzetes, enyhén retro-hangulatú kialakítása és az összecsukható, nagy üvegfelületeket tartalmazó, egyetlen határozott ívet formáló tető erős karaktert kölcsönöz a tanulmánynak. Az áttetsző, neonosan fénylő felületekkel tarkított belső tér egészen futurisztikus, olyan, mintha egy tudományos fantasztikus filmbe szánták volna, nem egy autóba. A kerekekhez csak elektronikus úton kapcsolódó kormány és a Formula 1-es autókat idéző, kormányon elhelyezett váltókapcsolók szintén jövőbemutató, bár valamivel reálisabb megoldásként értékelhetők.

Mindezek alatt persze a jelen technikája húzódik, de a műszaki részletekről egyelőre nem árultak el túl sokat. Csak annyi biztos, hogy az autóba egy 32 szelepes V8-as motort helyeztek, amely hatsebességes, kézzel is kapcsolható automataváltón keresztül a hátsó kerekeket hajtja. Az LF-C jelenlegi formájában biztosan nem éri meg a sorozatgyártást, de számos formai megoldásával találkozhatunk későbbi Lexus tanulmányokon és szériamodelleken.