A DC bekebelezné a Mitsubishit?

2004.04.13. 12:48

A tőkeemelés elkerülhetetlen, de mi lesz az ára? A japán Nihon Keizai Shimbun nevű lap értesülései szerint a Mitsubishi márka feltámasztását célzó befektetések egyik eredménye az lehet, hogy a DaimlerChrysler többségi tulajdonossá válik a Mitsubishi Motorsban. A lap szerint a tőkeemelést két részletben tervezik végrehajtani: az első lépcsőben a DC és a Mitsubishi Motors Corp. (MMC) többi főrészvényese, azaz Mitsubishi csoport más vállalatai együttesen egy 2,6 és 3 milliárd dollár körüli összeget pumpálnak az autógyártóba még az idén, majd 2005 folyamán érkezik a következő összeg, mintegy 1,4 milliárd dollár, immár csak a DC-től. A Nihon Keizai által vázolt tervezet szerint a tranzakció végeztével a DC legalább 51%-hoz jutna a cég részvényeiből, sőt, a későbbiekre a cég teljes felvásárlását tervezik.

A DaimlerChrysler jelenleg az MMC 37,3%-át birtokolja, így jelenleg is döntő szava van a cég jövőjét érintő döntésekben, de a japán partnerek így is komoly akadályt jelenthetnek bizonyos esetekben. A Mitsubishi Motors a DC megújulási programjának kulcsszereplője: a konszern a japánok óriási műszaki és gyártástechnológiai tapasztalatait tervezi felhasználni a Chrysler és a Smart típuspalettájának megújítására, így kulcsfontosságú, hogy a cég minél nagyobb részben a DC irányítása alatt maradjon. A többségi részesedés megszerzése nélkül azonban folyamatosan fennáll annak a veszélye, hogy a japán partnerektől a konkurenciához kerül a részvények egy része. Ugyanakkor a japán részvényeseknek is érdekében áll, hogy megszabaduljanak az MMC-től, mivel az autógyártó az utóbbi években nem hogy osztalékot nem fizetett, de veszteséges működése révén folyamatosan újabb és újabb befektetéseket igényelt.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.