Privatizálhatják a Volkswagent?

2004.04.15. 16:08

Alsó-Szászország tartomány eladhatja VW részvényit. A Reuters híre a tartományt kormányzó koalíció kisebbik pártjának, az FDP-nek egyik vezető tisztségviselőjére, Walter Hirchére hivatkozik. Hirche egy német gazdasági lapnak adott interjúban megemlítette, hogy pártja hajlandó volna eladni a tartomány részvényeit a Volkswagen csoportban, teljes egészében a magánbefektetőkre hagyva a konszern irányítását, bár ez ügyben egyelőre nem jutottak megállapodásra koalíciós partnerükkel, a Kereszténydemokrata Párttal. Hiche szerint a jelenlegi hatalmi struktúrában aligha kezdődhet meg a részvények eladása, a három év múlva esedékes választásokat követően azonban bármi megeshet. Egyes források szerint a nyilatkozat legfeljebb a politikus magánvéleményét tükrözheti, bár hivataosan még senki nem cáfolta meg, hogy Hirche pártja nevében beszélt volna.

Alsó-szászország tartomány csaknem 20%-os részesedése a VW csoportban jelenleg még igen fontos tényező, hiszen a tartomány egyik törvénye biztosítja, hogy az igazgatótanácsban - részesedéstől függetlenül - senki nem rendelkezhet 20%-nál nagyobb súlyú szavazati joggal. Így az autógyártó egyelőre védve van az ellenséges felvásárlási kísérletektől, bár az EU hosszú évek óta erős nyomást gyakorol Németországra, hogy helyezze hatályon kívül az uniós versenyjoggal összeférhetetlen Volkswagen törvényt. Amennyiben az EU tisztségviselői elérik céljukat, úgy előfordulhat, hogy Alsó-Szászország tartomány VW részvényei a törvény híján elveszíthetik korlátozó erejüket még a jelenlegi választási ciklus lejárta előtt.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.