Új szuperszámítógép a GM-nél

2004.04.22. 12:08

A General Motors számára az IBM épít újabb szuperszámítógépet. A GM-nél hamarosan munkába álló IBM p655 nevű rendszer nem egyetlen szerkezet, hanem nagy teljesítményű számítógépek bonyolult hálózatából áll: összesen 145 különálló szervert és mintegy 2000 IBM Power4 és Power5 processzort tartalmaz. A p655 akár nagy mennyiségű felhasználó kiszolgálására is alkalmas, azonban 9 TFlops számítási teljesítménye révén a legnagyobb szimulációs feladatokat is igen nagy sebességgel képes végrehajtani. A p655 ismereteink szerint a világ 10 leggyorsabb számítógép-rendszere közé tartozik, ahogy a GM szóvivője fogalmazott, ezzel a cég számítási teljesítményben utolérte az állami és katonai pénzekből gazdálkodó nagy amerikai kutatóintézeteket, ahol egyebek közt atomfegyverek fejlesztésére, időjárás-szimulációk készítésére és a csillagok geotermikus folyamatainak vizsgálatára használnak hasonló nagyteljesítményű rendszereket.

A GM elsősorban a típusfejlesztéshez szükséges vizsgálatok - töréstesztek, dinamikai mérések - gyorsabb és pontosabb szimulációjára használja majd a p655-öst. A korábbi rendszereken egy virtuális törésteszt több mint három nap alatt készült el, míg az új gépen ez az idő nagyjából a felére csökken. A cég szakemberei elmondták, hogy már most képesek a fejlesztéshez szükséges tesztek mintegy 85%-át virtuálisan elvégezni, ez tette lehetővé, hogy a fejlesztési időt jelentősen lerövidítsék. A Kappa platform kifejlesztése például alig 27 hónapot vett igénybe, de az azóta befejezett fejlesztések közt van olyan, amellyel 15 hónap alatt végeztek. A p655-ös munkába állításával pedig még tovább szeretnék csökkenteni a fejlesztés idejét, a valódi tesztek arányát a szimulációkkal szemben, és így a teljes fejlesztési eljárás költségeit is. "Egy új autó prototípusa több mint félmillió dollárba kerül, így minél kevesebbet törünk össze, annál jobb" - nyilatkozta a GM egyik szakembere, rávilágítva a költségcsökkentés egyik lényeges elemére.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.