Peugeot dízelmotor a Suzuki Lianában?

2004.05.06. 13:05

Mégsem a Fiat dízelmotorja kerül a legnagyobb Suzuki személyautóba? Egy német szaklap információi szerint a Suzuki Liana dízelváltozatába a Fiat 1,3 literes JTD motorja helyett a PSA 1,4 literes HDi-jének 90 lóerős változata kerülhet. A dolog azért meglepő, mert az Ignisben és a WagonR+ típusban a Fiat-féle motort rendszeresítették, kihasználva, hogy a Fiat és a Suzuki egyaránt a GM érdekkörébe tartozik. Így a japánok viszonylag könnyen hozzájutottak az olasz mini-dízelhez, amely a szakértők szerint jelenleg az egyik legmodernebb egység ebben a méretkategóriában.

A Suzuki lépésére persze több magyarázat is létezik: egyrészt a Fiat motorja iránt akkora a kereslet hogy sok esetben az olaszok saját modelljeibe sem jut elegendő, másrészt néhány kósza pletykán kívül eddig semmit sem hallottunk az 1.3 JTD jelű egység erősebb változatáról. A Liana mozgatásához pedig édeskevés a jelenlegi változat 70 lóereje. A Suzuki emellett régóta együttműködik a PSA-val, egyebek közt tőlük szerzik be a Vitara és a Grand Vitara típusok kétliteres turbódízel motorjait.

E téren a japánok egyébként sem válogatósak: a nemrég felújított Samuraiba a Renault 1,9 literes dízelmotorját szerelik, sőt, ha hihetünk a pletykáknak, a Jimnybe szintén egy Renault dízelmotor, az 1,5 literes dCi leggyengébb, 65 lóerős változata kerül az idén nyáron, így a Suzuki modellpalettáján megtalálható lesz az összes 1,5 liter alatti hengerűrtartalmú olasz és francia dízelmotor.