Problémák a Porsche kerámiatárcsás fékeivel

2004.05.07. 14:25

A világ legjobb fékrendszereként propagált PCCB sok tulajdonosnak elsősorban problémaforrás. A kerámia féktárcsák és a hozzájuk tartozó fékbetétek a Porsche 911 GT2 típushoz széria-felszerelésként járnak, a GT3 típushoz pedig külön rendelhető meg átszámítva mintegy 2,2 millió forintért a versenytechnikát idéző fékrendszer. A Porsche szerint ez a fékrendszer nem csak könnyebb, mint az acéltárcsás változat, de egyáltalán nem hajlamos a melegedés miatt jelentkező fékhatás-csökkenésre, ami elsősorban a versenypályán vagy technikás, kanyargós útszakaszokon való száguldozáskor jön jól.

A PCCB-vel felszerelt 911-esek tulajdonosainak egy része azonban arról panaszkodik, hogy éppen nagy igénybevétel esetén a méregdrága féktárcsák - egy garnitúra átszámítva nagyjából tízmillió forintba kerül - megrepedeznek, sőt, egyes beszámolók szerint az is előfordult, hogy a féktárcsa néhány amatőr versenyhétvége vagy versenypályán töltött gyakorlónap után szabályosan darabokra esett. A jelenség egy brit lap szerint meglehetősen gyakori, de nem nevezhető általánosnak, inkább a sofőrök vezetési stílusától függ hogy megtörténik-e a baj vagy sem. Egyesek szerint a gyors fékezéssel járó hirtelen hőigénybevételt nem bírják a féktárcsák, méghozzá a GT2 és a GT3 orrkiképzése miatt, amely nem enged elég hűtőlevegőt a fékekhez. Így vannak akik az autók orrának átalakításában látják a megoldást, míg mások azt javasolják, hogy aki versenyezni akar, az cserélje le a fékrendszert egy hagyományos acéltárcsás rendszerre. Ráadásul napvilágot láttak olyan vélemények is, amelyek szerint a kerámia tárcsák fékhatásukban semmivel sem jobbak, mint a Porsche olcsóbban beszerezhető acéltárcsás versenyfékei, amelyeket hosszú távú versenyzéshez fejlesztettek ki.

A Porsche egyelőre annyit tett az ügyben, hogy átszövegezte a fékekre vonatkozó használati utasítást, hangsúlyozva, hogy verseny vagy versenypályán történő gyakorlás után ellenőrizni és szükség szerint cserélni kell a fékrendszer alkatrészeit, de ugyanakkor a cég szóvivője szerint mind a féktárcsákkal, mind azok hűtésével minden rendben van.