680 000 Mercedest hívnak vissza

2004.05.12. 11:32

A DaimlerChrysler ingyenes átvizsgálásra hívja vissza 2002 márciusa után gyártott E-osztályos limuzinjait, 2001 októbere után gyártott SL sportkocsijait és a 2003 márciusa után gyártott taxikat, adta hírül a Reuters. Az európai taxisokat már értesítették a problémáról, most a privát tulajdonosokon a sor, hogy ellenőriztessék járműveiket.
A gyár szóvivője elmondta, hogy az utólagos ellenőrzések során minden ezer járműből körülbelül kettőnél észlelték a Sensotronic Brake Control hibáját, ami azt jelenti, hogy a visszahívott 680 000 jármű közül nagyjából 1360-at kell ingyenesen kijavítaniuk. Főként a nagy futásteljesítményű - mint például a taxik - példányokat érintheti a fékek hidraulikus rendszerében talált hiba, aminek meglétekor a sofőrnek kisebb fékerővel és nagyobb féktávval kell számolnia. A visszahívás várható költségéről nem nyilatkozott a gyártó.
Elemzők szerint a visszahívások nem anyira az egyes cégek profitjára, mint inkább az adott márka megítélésére vannak rossz hatással. A J.D.Power legutóbbi ilyen jellegű felmérésében 100 Mercedesre 106 meghibásodást regisztrált, ami sokkal rosszabb, mint a megbízhatósági statisztikákat régóta nagy fölénnyel vezető Lexus eredménye, de a stuttgartiak még mindig megelőzik a BMW-t és az Audit. A Merril Lynch április 29-én azt írta ügyfeleinek egy körlevélben: A Mercedes minőségének megítélése több felmérésben is romló tendenciát mutat.