Végérvényesen leáll a gyártás a Ford dearborni üzemében

2004.05.12. 13:35

Tegnap egy piros, kabriókivitelű Ford Mustang GT személyében kigördült az utolsó autó a Ford patinás dearborni gyárából. Az 1918-ban épített létesítmény a Föld egyik legrégebbi autógyára volt, helyét a frissiben felépült Dearborn Truck Plantnek adja át, ami Ford F-150-esek építésével kezdte munkáját.
Dearbornban több mint negyven éven át építettek Mustangokat, az utolsó példányt a munkások által maguk közül kiválasztott 32 éves Fred Galicki vezette le a gyártósorról, az anyósülésen pedig mellette ült a már nyugdíjas Oscar Hovsepian, aki korábban 37 évet töltött itt, és 1964-ben az első Mustangot vezette ki a gyárból. Az eltelt negyven évben összesen 6,7 milliót építettek itt a méltán népszerű pony carból.
Többszáz munkás kísérte első útjára az utolsó itt készült Mustangot, akik mostantól az új dearborni üzemben dolgoznak majd. A Mustangok gyártása ősztől a michigani Flat Rockban folytatódik.
A régi gyár egyes részeit megtartják, valószínűleg múzeumot létesítenek majd benne, de a konkrét terveket majd csak később jelenti be a Ford.