A DC eladná Hyundai részvényeit

2004.05.13. 13:55

Újabb szálakat vágott el a DaimlerChrysler Ázsiában. A hónapok óta folyó tárgyalások eredményeképpen a DC nem csak a Hyundaiban megszerzett részesedésétől szabadul meg, de a koreai gyártóval közösen alapított teherautó-gyártó vegyes vállalatból is kivonul. Ugyanakkor az együttműködés nem szűnik meg teljesen a két cég között: a bejelentésé szerint számos, korábban beindított közös projekt folytatódhat, sőt, az sem elképzelhetetlen, hogy eseti megegyezések nyomán tovább szaporodnak a két gyártó közös tervezetei.

A megegyezés látszólag mindkét gyártónak jól jön. A DC a 2000 végén szerzett Hyundai részvényeket az 571 millió dolláros vételi árnál jóval drágábban, mintegy egymilliárd dollárért értékesítheti, ami az elmúlt csaknem négy év valutaárfolyam-változásait figyelembe véve is igen jó üzletnek tűnik. Ugyanakkor a Hyundai esélyt kapott rá, hogy teljesen önállóan folytassa tevékenységét, és visszaszerezze befolyását a teherautók piacán.

A Hyundai részvények - hasonlóan a DaimlerChrysler Mitsubishi Motorsban meglevő részesedéséhez - egyelőre még nem keltek el, így mindaddig a DC kezében maradnak, amíg nem érkezik megfelelő vételi ajánlat. Ezzel úgy tűnik, a DC feladta azt a korábbi törekvését, hogy erős hídfőállásokat építsen ki Kelet-Ázsiában, és bár a Mitsubishivel való szakítás még nem lefutott ügy, a dolgok jelenlegi állása szerint az egyetlen távol-keleti érdekeltség a DC kínai vegyes vállalata maradhat, amely Mercedes modelleket gyárt a világ legnépesebb országában.