Készülnek az új Maserati sportkocsik

2004.05.14. 13:59

Már folyik a Spyder és a GT Coupé utódjainak tesztelése. Az új modellek a kémfotó tanúsága szerint jelentősen eltérnek majd a jelenlegi modellektől.

A nyolchengeres motorokat a súlyelosztás további javítása érdekében jóval hátrébb helyezik el, ami az autó arányainak megváltozásával jár: így az utasfülke is hátrébb kerül, és megnő a hátsó túlnyúlás is. Az újabb modellekbe állítólag a Maserati V8-as motorjának 4,5 literes, legalább 440 lóerős változata kerül majd, amelyhez az eddigiekhez hasonlóan kardántengely közbeiktatásával csatlakozik a differenciálművel egybeépített váltó. A legnagyobb újítást azonban az új Spyder tetőszerkezete jelenti: a jelenleg használt vászontető helyett összecsukható keménytető kerül a nyitott modellbe, hasonlóan a Mercedes SL-hez vagy a Lexus SC430-ashoz. A Coupé ugyanakkor tágasabb utasteret kap, amelyben már négy átlagos termetű felnőtt is elfér.

A fejlesztés állítólag már 2005-re befejeződhetett volna, de a vezetés menet közben változtatott a terveken: az új sportmodellek tervezését eredetileg az Italdesign stúdióra bízták, de a terveket túl konzervatívnak ítélték, így a munkát 2002-ben átvette a Pininfarina, csaknem másfél évvel késleltetve az új modellek megjelenését. Így az új Spyder és GT Coupé modellek ismereteink szerint 2006 második felében mutatkozhatnak be legkorábban.