Noble M14: Ferrari-rivális Angliából

2004.05.27. 12:18

Újabb középmotoros sportkocsit mutatott be a kis brit manufaktúra. Az M14 jelű újdonság külsőre nemigen hasonlít a Noble eddigi modelljeire, a széles, szögletes orr, a nagy integrált lámpák és a látványos oldalsó légbeömlők inkább egy 90-es évekből származó Ferrari modellt juttathatnak az eszünkbe.

Az autó képességei is méltóak az olasz konkurenciához. A középen elhelyezett motor 405 lóerős, 4,3 másodperc alatt katapultálja álló helyzetből 100 km/h sebességre az 1150 kg tömegű járművet, amely így 9,5 másodperccel az indulás után akár már 160-nal is száguldhat. Az autó végsebessége 305 km/h. Az egyetlen részlet, amely csorbát ejthet az M14 presztízsén, az a Fordtól származó 3 literes V6-os motorblokk, viszont ennek a megoldásnak számos előnye is van: egyrészt az alkatrészellátás viszonylag egyszerűen megoldható, másrészt a turbós egység a Noble korábbi típusaiban már bizonyította megbízhatóságát.

A tucatmotorért bőséggel kárpótolhatja a leendő vásárlókat a gazdag felszereltség: az M14-es elektromos ablakemelőt, elektromosan állítható tükröket, központi zárat és légkondicionálót kínál alapáron, és persze mindenütt a legjobb minőségű bőr kárpitokkal találkozunk. Ráadásul a legtöbb brit sportkocsigyártótól eltérően a Noble fejlett navigációs és kommunikációs rendszert valamint professzionális hifit is kínál némi felárért.

Persze az autó ára is kivételes: egy M14-esért átszámítva mintegy 28,6 millió forintot kérnek. Ráadásul aki ilyen sportkocsit szeretne, annak legalább az év végéig várnia kell, mivel a Noble ígéretei szerint valamikor az ősz folyamán indulhat a gyártás.