Meghalt Umberto Agnelli, új vezetők a Fiat csoport élén

2004.06.01. 09:42

Hosszú betegség után, múlt pénteken távozott az élők sorából a Fiat csoport első embere. A 69 éves Umberto Agnelli bátyja, Giovanni Agnelli 2003 januárjában bekövetkezett halála után került reflektorfénybe, bár egyesek szerint már hosszabb ideje ő irányított a háttérből idősebb testvére meggyengült egészsége miatt. Umberto Agnelli rákbetegségét az utolsó napokig titokként kezelték, így halála meglepetésként érte a Fiat csoport vezetését is.

A megüresedett elnöki széket - elkerülendő a döntésképtelenséget - az igazgatótanács még a hét végén betöltötte: a cég vezetését Luca Cordero di Montezemolora bízták, aki a Ferrari Maserati csoport vezetőjeként szerzett magának hírnevet. Ezután lemondott tisztéről a Fiat csoport vezérigazgatója, a Fiat Auto megmentésére szőtt, és láthatóan eredményes tervek kiötlője és végrehajtója, Giuseppe Morchio, aki állítólag maga is pályázott volna az elnöki székre. Egyes hírek szerint Morchio utódlásáról is megszületett a döntés, bár az értesülés egyelőre nem hivatalos: a Fiat csoport vezérigazgatói posztját egy bizonyos Sergio Marchionne veheti át, aki jelenleg a svájci SGS Group vezérigazgatója. Azt egyelőre nehéz lenne megjósolni, hogy az új vezetés milyen lépéseket tervez, de az eddigi nyilatkozatokból úgy tűnik, Montezemolo, aki szoros kapcsolatban áll az Agnelli családdal, folytatni kívánja a Fiat Auto felvirágoztatását célzó terv végrehajtását, és Umberto Agnellihez hasonlóan nem tervezi eladni a Fiat autós részlegét a General Motorsnak.

Az Agnelli család, amely jelenleg a Fiat csoport részvényeinek 30%-a felett rendelkezik, a jelek szerint nem tervezi hogy kivonuljon a cégből: két új igazgatótanácsi tagot jelültek ki maguk közül. Az egyik Umberto Agnelli fia, Andrea Agnelli, a másik pedig Gianni Agnelli unokája és örököse, a 28 éves John Elkann.