Sergio Marchionne a Fiat új ügyvezetője

2004.06.04. 12:11

Az Umberto Agnelli halálakor felmerült pletykák igaznak bizonyultak: Giuseppe Morchio utódja a svájci SGS Group éléről került az olasz autógyártó irányító posztjára. Marchionne 2003 májusa óta tagja a Fiat igazgatótanácsának, így nem teljesen ismeretlen számára új munkahelye. Annak ellenére, hogy nincsenek komolyabb tapasztalatai az autóiparban, a frissiben kinevezett CEO bizakodó:
"A Fiat bajban van, és úgy gondolom, én vagyok az, aki kihúzhatja onnan. Elődöm egyik fő törekvése a költségek csökkentése volt, engem inkább a terjeszkedés és a márka újrapozícionálása foglalkoztat. Azt hiszem, a Fiatnak régi nagy híréhez méltón kellene visszatérnie a piacra."
Marchionne Olaszországban született, jelenleg kanadai állampolgár. Úgy hírlik róla, hogy igen keménykezű, határozott vezető, ezért már kinevezésekor fontosnak tartotta bejelenteni, tisztában van a Fiat politikai súlyával és az olasz szakszervezetek erejével.
"Megtanultam, hogyan alkalmazkodjak a környezethez. Vannak dolgok, amiket az USA-ban és Kanadában meg lehet csinálni, Olaszországban pedig nem. Óvatos leszek, és figyelek majd ezekre a kérdésekre."
A tőzsde a Fiat-részvények értékének 4,6%-os emelkedésével reagált a bejelentésre.