Audi Sportback: A3-as öt ajtóval

2004.06.04. 13:19

Elkészült az új A3-as Audi ötajtós változata, melyet Sportback néven vezetnek be a piacra. A vásárlók előreláthatólag ez év szeptemberében juthatnak az első példányokhoz.
Háromajtós elődjénél 83 milliméterrel hosszabb az autó, mely a két hátsó ajtó ellenére nem sokat vesztett dinamikus formájából, találó a Sportback elnevezés, hiszen leginkább tényleg egy kisméretű sportkombira emlékeztet az új forma. Az új vonalú hátsó lámpával és az új stílusú hűtőmaszkkal még talán szebb is, mint a kevesebb ajtóval szerelt változat. A felfüggesztés, a hajtáslánc és a tengelytáv azonos a háromajtós modellekben találhatókkal, a nyolc centiméternyi növekedés az autó hátsó fertályát érinti, bár azt egyelőre nem tudjuk, hogyan osztozik ezen a nyolc centin a hátsó utasok tere és a csomagtér.
Az autó négy- és hathengeres (maximálisan 250 LE-s) motorokkal lesz kapható, első- vagy quattro összkerék-hajtással, opcionálisan DSG-váltót is rendelhető hozzá. Az új modellben mutatkozik be először az FSI-motorcsalád legújabb tagja, a 2,0 TFSI. Ahogyan arra a nevéből is következtethetünk, az újdonság a kétliteres, négyhengeres FSI motor turbófeltöltővel felszerelt változata, mely 200 lóerő csúcsteljesítményt, valamint 1800-as és 5000-es fordulatszám között 280 Nm-nyi nyomatékot biztosít a sofőrnek. Hatsebességes kéziváltóval az A3 Sportback 2,0 TFSI 7,1 másodperc alatt éri el a 100 km/h-s sebességet, a száguldás egészen 234 km/h-ig tarthat.
A csomagtér 370 literes, hússzal több mint a háromajtós változatban, az 1/3-2/3 arányban osztott hátsó üléstámla ledöntésével ezt egészen 1120 literig növelhetjük, és természetesen nem hiányoznak a kisebb praktikus rekeszek valamint az elmaradhatatlan pohártartók sem.
Az A3 Sportback a már ismerős Attraction, Ambition és Ambiente felszereltségekben lesz kapható, a világos beltérre vágyók számára pedig kifejlesztették az open sky névre hallgató nagyméretű üvegtetőt.
Az importőrtől származó információink szerint nálunk is szeptembertől lesz elérhető az A3 Sportback.