Új irányba indulhat a Mitsubishi

2004.06.11. 14:23

Az autógyártó új tulajdonos-jelöltje rétegmárkaként látná szívesen a Mitsubishit. A Phoenix Capital nevű cég a tervek szerint kb. 910 millió dollár értékben vásárolna Mitsubishi Motors Corp. (MMC) részvényeket, és ezzel durván 40 százalékos részesedést szerezne a japán gyártóban. A Phoenix vezérigazgatója, Yasushi Ando elmondta, hogy egyelőre fenntartják az ajánlatot, de ha az MMC papírok árfolyama tovább zuhan, akkor elképzelhető, hogy visszavonják.

Ando ugyanakkor tolmácsolta a Phoenix vezetésének elképzeléseit is az MMC jövőjével kapcsolatban. "A DaimlerChrysler a kisautók területére kényszerítette a Mitsubishit, nekünk azonban meggyőződésünk, hogy a Colthoz hasonló tömegmodellek helyett a sportkocsikra és a terepjárókra kellene koncentrálnia a cégnek. Ezen az úton hamar nyereségessé válhatna a Mitsubishi." A Phoenix Capital első embere ugyanakkor azt is elmondta, hogy legfontosabb feladatuk az önálló döntési struktúra újbóli felépítése kell legyen, mivel a DaimlerChrysler több mint három éves tevékenysége során a stratégiai döntéseket maga hozta meg, és leépítette azt a rendszert, amely 2000 előtt irányította az MMC tevékenységét.

A DiamlerChrysler részesedése a Phoenix által végrehajtott tőkeemelés után 37-ről 22%-ra csökkenhet, azaz visszaminősül a kisebbségi részvényesek közé, de ez a részesedés - ameddig még megvan - garantálja, hogy a DC számára fontos közös projektek tovább folytatódhassanak. Ez annyit jelent, hogy a Mitsubishi fejlesztései egy részét tekintve kényszerpályán van, szerződés kötelezi például arra, hogy elkészítse a Lancer utódját és a műszaki alapokat megossza a Chryslerrel, amely erre a platformra építi a Neon és a Sebring/Stratus típusok utódjait. Így az Ando által vázolt drasztikus irányváltás nem is lesz olyan egyszerű: a DC által inspirált fejlesztések legalább öt évig meghatározzák az MMC jövőbeli modellpalettájának arculatát.