Újra hízásnak indul a Mercedes S-osztály?

2004.06.17. 17:08

A legnagyobb Mercedes utódja várhatóan 2005 őszén mutatkozik majd be, méghozzá azzal a céllal, hogy újra a kategória meghatározó típusává váljon. A jelenlegi S-osztály épp egy karcsúsítás eredménye, a csak bálna néven emlegetett elődjét ért kritikák és a Maybachra vonatkozó tervek miatt ugyanis a Mercedes tervezők visszafogták magukat, amikor ezt a típust tervezték. Ennek viszont az lett az eredménye, hogy az S-osztály nem a legnagyobb és nem is a legtágasabb saját kategóriájában.

A Mercedesnél azonban változtatni szeretnének ezen: az új típus belső források szerint szélesebb és hosszabb tengelytávú lesz mint bármely konkurense. A másik fontos előrelépés a belső tér anyagait érinti, amelyeket az utóbbi időben sok kritika ért: a Mercedesnél ezúttal a fellelhető legjobb anyagokból dolgoznak, kerül amibe kerül. A jelenleg uralkodó trendekkel ellentétben az új S-osztály vázszerkezete acélból készül majd, viszont a tömegcsökkentés érdekében a karosszériaelemeket és számos más részegységet alumíniumból készítenek, így az új modell kb. 10%-kal lesz könnyebb, mint a jelenleg futó széria.

Az autó műszaki téren a jelenlegi modell továbbfejlesztésének tekinthető: a futóművet és a légrugózási rendszert a jelenlegi modell alkatrészeiből fejlesztik tovább, ahogy az erőátviteli rendszeren is csak finomítanak. A motorválaszték nagy része viszont új, közvetlen befecskendezéses, hengerenként négyszelepes egységekből állnak majd, egyedül a csúcsmodellben használt 5,5 literes V12-es feltöltött motor lehet ismerős a jelenlegi S-osztályból.

Ami a különféle kényelmi és biztonsági rendszereket illeti, a jelenleg is igen hosszú sor tovább bővül egyebek közt éjjellátó rendszerrel, elektromosan állítható ajtó-könyöklőkkel, drótnélküli belső kommunikációs rendszerrel, valamint állítható fényáteresztésű tetőablakkal, hogy csak néhányat említsünk azokból az extrákból, amelyek 99%-os valószínűséggel megtalálhatók lesznek az új modellben. Mindemellett a Mercedes rengeteg időt és energiát fordít a jelenlegi elektronikus rendszerek hibáinak megszüntetésére, így az új S-osztályban várhatóan minden sokkal megbízhatóbban működik majd mint a jelenleg futó modellben.