GM: nem lesz több gyárbezárás

2004.06.18. 14:50

A platformok és alkatrészek számának csökkentését és a fejlesztések átfedéseinek felszámolását jelölte meg a GM Europe szóvivője a minap a költségcsökkentések fő irányaként. Arra a kérdésre, hogy a tervekben szerepelnek-e újabb kapacitáscsökkentő intézkedések, egyértelmű nem volt a felelet. "Sem elbocsátásokat, sem gyárbezárásokat nem tervezünk, sőt, jelenleg a kapacitáshiány okoz gondot, hiszen az Astra és a Zafira modellekből többet is el tudnánk adni mint amennyit le tudunk gyártani." - mondta a szóvivő.

A legújabb terv nagy előnye a GM szakemberei szerint az, hogy a globális tervezés révén az azonos kategóriába tartozó modellek azonos platformra kerülnek, és így a gyártás igen rugalmassá válik, mivel a zömmel azonos alkatrészekből készülő modellek gyártása igen könnyen és olcsón költöztethető át egyik gyárból a másikba. Ez pedig hosszabb távon is megoldást jelenthet a GM Europe, sőt, az egész General Motors kapacitás-problémáira.

A mai sajtótájékoztatón részben azokat a híreszteléseket igyekeztek megcáfolni, amelyek szerint több gyárat - köztük a Saab trollhatteni üzemét is - bezárnának a költségek csökkentése érdekében. Az viszont igen valószínű, hogy a GM egyes üzemei elvesztik kötődésüket az egyes márkákkal: a jövőben Trollhattenben is készülhetnek Opel, Vauxhall, vagy akár Chevrolet és Cadillac modellek, de az sem kizárt, hogy egyes Saab modellek Rüsselsheimben vagy éppen egyes amerikai gyárakban készüljenek.