Erős dízelmotorra vár az Infiniti

2004.06.29. 12:21

A Nissan luxusmárkája utoljára Európában mutatkozik be, ahogy az a korábbi menetrendből már kiderült: 2008 előtt aligha találkozhatunk a márka hivatalosan importált képviselőivel. Most kiderült az ok is: a Nissan szakemberei szerint egy igazán nagy teljesítményű dízelmotorra volna szükség a sikeres bemutatkozáshoz.

Patrick Pelata, a Nissan termékfejlesztési igazgatója szerint a megfelelő modellek nélkül nem léphetnek piacra. "Legalább egy nagyon jó V6-os dízelre lenne szükségünk" - mondta a szakember. Az új motor kifejlesztéséhez azonban idő kell, még akkor is ha a Nissan partnere, a Renault ezen a téren elég komoly tapasztalatokkal rendelkezik. Nagy dízelmotorja azonban a francia gyártónak sincsen: a Vel Satisban és az Espace-ban használt háromliteres V6-ost az Isuzutól vásárolják, és bár ez a motor elméletileg az Infiniti modellekben is alkalmazható lenne, járáskultúrájában és teljesítményében sem veheti fel a versenyt a nagy európai konkurensek - így a BMW, a Mercedes és az Audi - hat és nyolchengeres turbódízel motorjaival.

A 2008-as európai bemutatkozás egyébként azt jelenti, hogy a jelenlegi Infiniti szériamodellek közül hivatalosan egy sem lesz kapható Európában, mivel a Nissan luxusmárkájánál szigorúan tarják magukat az öt éves modellváltási periódushoz. Pedig a nyugat-európai utakon járva elég sokat látni például szürkeimportban behozott FX terepjárókból, így szinte biztos, hogy az Infiniti már most komoly konkurenciát támaszthatna a Lexusnak, amely egyelőre szintén nem rendelkezik potens dízelmotorral.