Japán automaták a Hyundainál

2000.10.19. 19:00

A Hyundai és Kia cégeket ezen túl a Mitsubishi látja el fokozatmentes (CVT) automata váltóművekkel. A koreaiak évi 30.000 darabos igényét a japán gyártó vadonatúj váltógyárából elégítik ki, ahol évi 80.000 nagyteljesítményű automata készül jövő márciustól.

A Hyundai és a Mitsubishi között korábban igen szoros volt a viszony, hiszen a koreaiak Mitsubishi alkatrészeket használtak korai típusaikban, ám a mostani egyezséget sokkal inkább a közös résztulajdonos, a DaimlerChrysler számlájára írhatjuk.

A CVT váltók egy részét szokatlan módon nagy kocsikba szerelik, amilyen a Hyundai Sonata, vagy a Kia Magentis. A CVT-ket sokáig csak kisautókban, és kisebb motorkerékpárokban bukkantak fel, mivel a szerkezet lelke, egy ékszíj korábban nemigen bírt 70 lóerőnél többet közvetíteni. Újabban azonban egyre több helyen bukkannak fel nagyobb teljesítményű fokozatmentes váltók, és számtalan előnyös tulajdonságuk - sima, rángatásmentes működés, egyszerű felépítés - miatt hamarosan veszélybe sodorhatják a hagyományos automatákat.