A németek is elégedettek a japán autókkal

2004.06.30. 14:28

A JD Power Németországban is elkészítette szokásos felmérését, amelyben azt igyekeztek feltérképezni, hogy az egyes autótípusokról hogyan vélekednek tulajdonosaik. Az eredmény a korábbi felmérések eredményeit ismerve nem meglepő: ismét a japán márkák bizonyultak a legjobbnak.

A kutatás során 77 kérdést tettek fel az autótulajdonosoknak, ezek mintegy 30%-a vonatkozott az adott jármű minőségére, 25% a jármű tulajdonságaira, 23%-a a szervizellátottság minőségére és 22%-a a fenntartási költségekre. A válaszok alapján egy adott jármű legfeljebb 1000 pontot kaphatott. A márkák közt négy japán gyártó bizonyult a legjobbnak, a Toyota 844, a Mazda 816, a Subaru 815, a Honda pedig 811 pontot kapott. Az idei felmérés meglepetése az Opel volt, amely hosszú idő óta először átlag feletti eredményt ért el. A német prémiummárkák is jól szerepeltek, a BMW, a Mercedes és az Audi pontszámai szintén meghaladták az átlagot. Több más európai autómárka, így a Seat, a Skoda, a Smart, a VW és a Volvo is javított tavalyi eredményén, bár így sem voltak képesek megközelíteni az élmezőnyt.

A márkák mellett az egyes típusokat külön is értékelték kategóriák szerint: a kisautók közt a Honda Jazz, a kompakt mezőnyben a Toyota Corolla, a középkategóriában a Toyota Avensis, a luxusautók közt a Peugeot 607-es, a sportkocsik kategóriájában a Porsche 911, az egyterűek mezőnyében a Mazda Premacy, a terepjárók esetében pedig a Toyota RAV4 szülte a legnagyobb elégedettséget használóiban. Örömteli hír, hogy a német autótulajdonosok érzései szerint a teljes mezőny átlagosan 5 ponttal volt jobb mint tavaly. A teljes felmérést meglehetősen nagy mintán végezték, több mint 24 ezer kérdőívet értékeltek, és ez alapján összesen 28 márka 114 típusát rangsorolták.