Jön az új Land Rover Defender

2004.07.05. 14:46

Mindenféle pletykák után itt a bizonyosság: néhány éven belül leváltják a Land Rover alapítótípusát, az 1948 áprilisában bemutatott, jelenleg Defender névre hallgató modellt.

Az információ Matthew Taylortól, a Land Rover ügyvezetőjétől származik, aki egy kongresszus során beszélt az új modellről. Sok részlet nem derült ki, csak annyit tudunk biztosan, hogy az új munkaterepjáró a Discovery 3-ban bemutatkozó T5 jelű alvázra épül majd. A körítés azonban sokat ígér: "A Defender fontos a számunkra. Egy valódi ikonról beszélünk, és feladatunknak érezzük, hogy a felújítás során olyan autót hozzunk létre, amely a 21. században is képes lesz folytatni a nagy előd hagyományait." - mondta Taylor.

A Land Rovernél két másik új modellen is dolgoznak, ami példa nélküli a márka történetében, hiszen 54 év alatt mindössze hét új modellt mutattak be. A sorban az első a Range Rover Sport lesz, amelynek szériaérett változata 2005-ben mutatkozik be, közvetlen utána pedig a Freelander következő verziója érkezik önhordó karosszériával, és ezek után jöhet az új Defender.

A típusváltások sora - amellett, hogy lehetővé teszi az elkerülhetetlen korszerűsítéseket - a gyártás olcsóbbá tételét célozza. A tervek szerint néhány éven belül a jelenlegi négy padlólemez és alkatrész-csomag helyett mindössze kettő lesz. A nagyobb, drágább modelleket mind a T5 alvázra építik, a nagy tömegben készülő Freelander pedig egy önhordó vázra épül, amely várhatóan sok ponton megegyezik majd a Ford Escape/Mazda Tribute páros következő generációjának műszaki alapjaival.