Négykerék-hajtású kombik az Alfa Romeótól

2004.07.08. 14:27

A két új modell a Crosswagon Q4 és a Sportwagon Q4 névre hallgat, de mindkettő a 156 Sportwagon modell egy-egy változata. A két új modellnek számos közös vonása van: mindkettőt a jól ismert 150 lóerős 1,9 literes 16 szelepes Multijet JTD motor hajtja, és mind a kettőbe ugyanazt a négyekérk-hajtású, Torsen rendszerű központi differenciálművet is tartalmazó erőátviteli rendszert szerelik. A Q4-esekben egységesen hatsebességes manuális váltót találunk.

A két modell közti különbséget néhány karosszériaelem és a futómű eltérő kialakítása jelenti. A Crosswagont kb. 65 mm-rel megemelték, hogy gyenge minőségű földutakon vagy enyhe terepen se érjen le az alja, és néhány ügyesen elhelyezett ezüstösen csillogó alkatrésszel - küszöbökkel, egy kartervédőt imitáló lökhárító-betéttel és két tetősínnel - dobták fel az összhatást. A terepjáró lehetőségeknek némiképp ellentmondani látszanak ugyanakkor a 17 hüvelykes alufelnikre szerelt alacsony profilú és széles, 225/55-ös méretjelzésű négy évszakos gumiabroncsok, amelyek inkább épített úton jelentenek előnyt. Az autó végsebessége 192 km/h, 0-ról 100 km/h-ra 10,5 másodperc alatt gyorsulhat. Az Alfa Romeo nem is titkolja, hogy az Audi Allroad kisebb alternatívájával próbál előállni, és ez a taktika egyes piacokon - főképp hegyes vidékeken, így Észak-Olaszországban, Ausztriában, Svájcban, illetve Németország és Franciaország egyes részein - bizony komoly sikerrel kecsegtet.

A Sportwagon Q4 jóval kevésbé formabontó: gyakorlatilag a 156 Sportwagon négykerék-hajtású változatáról van szó, amelyet csupán egyféle motorral kínálnak. Ez a modellvariáns 200 km/h-s végsebességre képes, és 0-ról 100 km/h-ra 10,2 másodperc alatt gyorsul, így az adatok alapján nem tűnik hajmeresztően dinamikusnak, ennek ellenére az Alfánál elég sportosra vették a figurát: 17 hüvelykes alufelniket kapott 205/50-es Pirelli Pzero gumikkal, nagyobb féktárcsákkal szerelték fel, mint az elsőkerék-hajtású Sportwagonokat, sőt, még egyedi kipufogóvéget is kapott.