Megújul a Ford Supervan 3 tanulmány

2004.07.12. 12:13

A kilenc éves verseny-furgont a Transit jövőre esedékes 40. születésnapjára állítják helyre. A Supervan 3-ast 1995-ben mutatták be a Birmingham Motor Shown: a Transit előző generációját mintázó karosszéria szálerősítésű műanyagból készült, és a sorozatgyártású furgon 7/8 arányban lekicsinyített másolata.

Belül semmi nem emlékeztet a Ford igáslovára, a versenyautókat idéző csővázba középre került a motor, egy Ford HB jelzésű 3,5 literes 650 lóerős V8-as, amely egy évvel korábban még F1-es versenyautók hajtására szolgált. Bemutatása óta a Supervan 3 számos kiállításon részt vett már, legutóbb 2001-ben a brit posta színeire festve, ám a felújítás során egyebek közt a fényezést is visszaállítják eredeti állapotába.

Sajnos az eredeti motorhoz mára szinte lehetetlen volna beszerezni a felújításhoz szükséges alkatrészeket, így a rövid életű V8-as helyére a Mondeóból ismert 3 literes V6-os 260 lóerős sportváltozata kerül. Ez ugyan drasztikus teljesítménycsökkenést jelent, de az új motor várhatóan sokkal jobban viseli majd a bemutató futamok megpróbáltatásait, és még mindig bőven elegendő teljesítményt nyújt ahhoz, hogy a Supervan 3 lenyűgözze a nézőket: a furgon becsült végsebessége így is eléri a 240 km/h-t.

A Supervan 3 a szintén felújítás alatt álló Supervan 2-vel és szellemi utódjával, a 2001-ben bemutatott WRT Transittal együtt aktív részt vállal a Transit születésnapi ünnepségein 2005-ben, azután a Ford autógyűjteményébe kerül Cobrák, GT40-esek, RS200-asok és más híres versenyautók társaságába.