Új Smart Fortwo 2006-ra

2004.07.22. 14:21

A koncepció mit sem változik, de a részletek komoly fejlődést ígérnek. Az első Smart sem mai gyerek már, így hamarosan elérkezik a modellváltás ideje. A hírek szerint az új modell ugyanúgy farmotoros és hátsókerék-hajtású lesz mint a jelenleg forgalmazott modell, sőt az háromhengeres motorokon is keveset változtatnak. Megmarad a jellegzetes felépítés is: a Tridion karosszéria-keretre továbbra is műanyag burkolóelemek kerülnek, legfeljebb a formavilágon módosítanak egy keveset.

A fejlesztés középpontjában ugyanis a stabilitás növelése áll: az új modell úgy 80 mm-el hosszabb lesz mint a jelenlegi változat, ami lehetővé teszi a tengelytáv növelését. Emellett a tervezők a súlypont alacsonyabbra helyezésén dolgoznak, és a hátsó nyomtávot is megnövelik, így az apró kétüléses jóval biztonságosabban viselkedhet nagy sebességnél. Még az is elképzelhető, hogy így szükségtelenné válhat az elektronikus sebességkorlátozás amely a mai Fortwo esetében 130 km/h-ban maximálja az elérhető sebességet. A hírek szerint a fejlesztés jelentős részét a Brabus végzi, mivel a Smart házi tuningcége rengeteg tapasztalatot gyűjtött az utóbbi években a Smart futóművével kapcsolatosan. Mindez persze egyelőre csak pletyka, és a következő másfél évben nem is várható hogy a Smart hivatalosan is megerősíti a híreszteléseket.

Egy másik Smarttal kapcsolatos híresztelés, hogy megkezdődött egy újabb modell fejlesztése, amely a Forthree névre hallgatna. Ez a jármű valamivel nagyobb lehetne mint a Fortwo, nagyjából akkora mint egy Fiat Seicento, és három felnőtt utazhatna benne kényelmesen. Úgy tudjuk, a Forthree egyelőre csak a tervezőasztalon létezik, de ha zöld utat kap a Mercedes vezetésétől, akkor akár három éven belül elkészülhet a szériagyártásra érett változat. Ezzel az évtized végére akár ötre is növekedhet a Smart modellsorozatainak száma, hiszen a Fortwo, a Forfour és a Roadster/Coupé mellett már készül az Észak-Amerikai forgalmazásra szánt szabadidő-autó is.