Okos légzsák: lehetetlen küldetés?

2004.07.22. 16:23

Az ötlet jó, de a jelenlegi eszközökkel lehetetlen jól megvalósítani. Az új okos légzsákokat (smart airbag) azután kezdték el fejleszteni, hogy világszerte számos kisgyermek halálát okozta az életmentőnek szánt eszköz. Az összes jelenleg használt rendszer lelke az ülésbe épített érzékelő, amelynek az volna a dolga, hogy meghatározza az ülésben helyet foglaló személy méretét, és gyermeket érzékelve kikapcsolja a légzsákot. A rendszer használata az Egyesült Államokban ráadásul kötelező lesz, ami nem lenne baj, de a szakértők szerint a jelenlegi megvalósítások közül egy sem működik megfelelően.

A bajt a súlyszenzor okozza, ugyanis egyrészt nagyon nehéz meghatározni hogy pontosan mekkora súlynál lépjen működésbe, másrészt a legtöbb ilyen eszköz igencsak pontatlanul mér. Ebből kifolyólag az okos légzsákok egyik csoportja sokszor még könnyebb felnőttek alatt sem kapcsol be, egy másik részük viszont túlérzékeny, és így nem képes ellátni a feladatát. Már maga az elv is hibásnak tűnik, de erről igen nehéz meggyőzni a döntéshozókat, hiszen a legtöbb rendszer kísérleti körülmények közt - szabványos próbababákkal - jól működik, a bajokat a valós felhasználáskor jelentkező sokféle lehetőség okozza.

Ráadásul az élet időközben megoldotta a problémát: az utóbbi egy-két évben alig történt légzsák okozta gyermekhalál, bár ennek az okát egyelőre még találgatják: vagy az autógyártók azon lépése vezetett ide, hogy az újabb autók légzsákjai mintegy 30%-kal kisebb sebességgel fúvódnak fel, vagy a szülők tanulták meg végre, hogy a gyereknek semmi keresnivalója az első utasülésen, mindenesetre a számokból úgy tűnik, az okos légzsákrendszerek nemcsak nehezen kivitelezhetők, de feleslegesek is.