Körvonalazódnak az MG-Rover tervei

2004.07.29. 13:38

Friss távol-keleti kapcsolatai révén teljes modellpalettáját lecserélheti az utolsó független brit autógyártó. Hivatalosan természetesen még semmi nem derült ki, de az angol szaksajtó értesülései szerint legalább három új fejlesztési projektet indítottak el a Proton és a kínai Shanghai Automotive segítségével.

Az első újdonság a Rover R3/MG Z3 néven emlegetett modellpáros lehet, amely a Proton Gen2 egy változata lesz: a típus a jelenlegi 25-ös és 45-ös típusok közé illeszkedik majd, és az idegen származás ellenére a Rovernél készül. Az autó műszakilag megegyezik a Gen2-essel, egyedül a dízelváltozatba kerülhet Rover motor, a benzinesek viszont a Lotusnál fejlesztett és a Protonnál gyártott 1,4 és 1,6 literes motorokat kapják. Az R3 és a Z3 már 2005-ben bemutatkozhat, mivel ebben az esetben minimális módosításokra van szükség a gyártás megkezdéséhez.

A következő közös modell, a Rover 25-öst felváltó R2 szintén egy Proton modellen alapul, a fejlesztés alatt álló TRM-en. Ez az autó kisebb lesz, mint a 25-ös, méreteit tekintve az Opel Corsával és a Ford Fiestával mutat hasonlóságot. Az R2 várhatóan 2006-ben mutatkozik be. Egyelőre nem tudni, hogy ez az autó kiszorítja-e a Tata Indicából kialakított CityRovert vagy a két modell együtt él tovább. Az R2 és az R3 fejlesztését közösen végzi az MG-Rover és a Lotus csapata, ami a brit újságírók szerint nagyon jó menettulajdonságokat eredményezhet mindkét modell esetében.

A harmadik új projekt a Shanghai Automotive és az MG-Rover együttműködéséből született, és a célja a Rover 75-ös utódjának kifejlesztése. Ebben az esetben a munka szinte meg sem kezdődött, így a típusról egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy megjelenésének tervezett időpontja 2008 közepe. Az MG-Rover mindkét új partnerével ugyanolyan megállapodást kötött, mint annak idején a Hondával: a fejlesztést a cégek közösen végzik, de a gyártást már önállóan oldják meg. Ezzel a brit autógyártó biztosította, hogy egy esetleges szakítás esetén se maradjon modern típusok nélkül.