Száguldunk és védünk: a HVTM-pályázat értékelése

2004.08.06. 12:03

Júliusi, autópályarendőrségi virtuáltuning-pályázatunk kiírásával a lovak közé dobtuk a gyeplőt: alig volt megkötés az autókra, mindössze a kék-fehérre színezés, a fényhíd felszerelése, és a rendőrfeliratozás volt a feladat. Érkezett is 69 kép, amelyből 64 el is jutott az értékelésig. A pályázaton 34 tuner indult, közülük 15 újoncként mutatkozott be.

A típusok közt a reálisnak tekinthető Astrától, Golftól kezdve a rendőrautónak még alkalmas, de túl drága BMW M5-ön, 911-es Porschén keresztül egészen a Koenigsegg, Lamborghini által képviselt szupersportkocsikig szinte mindent meg lehetett találni. Még egy Velorexet és egy Moszkvicsot is - ezekkel valószínűleg csak megtréfálni akarták a tunerek sztrádáink őreit. Meglepően sok sportkocsi, és nagyon kevés limuzin, terepjáró érkezett.
Bár a feladat könnyűnek tűnt, kiderült, hogy mégsem olyan egyszerű: volt akinek a színárnyalatokkal gyűlt meg a baja, de sokkal több volt az olyan autó, amelyre a fényhidat nem sikerült szépen, perspektívahelyesen feltenni. Hasonlóan gyakori problémát okoztak a feliratok, de füge felhívta a figyelmemet a hiányzó, vagy nem valós tipográfiával készült rendszámokra is.
A pályamunkákat látogatóink, a TC munkatársai, a pályázaton nem indult virtuális tunerek, és a policecars.fw.hu rendőrautós oldal gazdája értékelték: fejenként 150 pontot osztottak szét legalább 30 autó között, úgy, hogy egy képre maximum 15 pontot adhattak. Pontozási szempontokkal nem kötöttük meg a kezüket; volt, akit a praktikum vezérelt; volt, akit a virtuális tuning minősége, és a volt, aki egyszerűen csak a neki tetsző autókat jutalmazta.

 
   
    3. BMW M6 CSL

A középmezőnyben csak pár ponton múlt a sorrend, a bronzérmes helyet végül DOT nevezetű tunerünk BMW M6 CSL tanulmánya szerezte meg. Ilyen autóval biztosan nem fogunk találkozni a valóságban, gyakorlatilag egy Renault Fluence tanulmányt maszkírozott BMW-formára.

 
   
    2. Saab 9-3 SS

A második helyezett - a mezőnytől kicsit elszakadva - az újonc dzsoco Saab 9-3 Sport Sedanja lett. Ez a gép valóban alkalmas is lehet rendőrautónak - ki tudja, Svédországban talán szaladgálnak is ilyenek, bár a Zsernyákok Volvóval járnak.

 
   
    1. Ford Mustang

A győztes Tyler enyhén tuningolt Ford Mustangja lett - Amerikában még ez is a rendőrautó-realitás talaján mozog, gondolom nálunk is szívesen használnák a sztrádarendőrök, talán egy kicsit drága lenne (bár leginkább a közterhek miatt, az meg az állam egyik zsebéből a másikba kerülne).

Gratulálunk a dobogósoknak! A szokásos nyereményeket, HVTM-pólót és a dedikált Best of Totalcar kötetet hamarosan postázzuk. A többieknek köszönjük a részvételt, a pontozóknak pedig a 64 kép alapos átnézését. Ne feledjétek, a jelenlegi kabrió-pályázatra augusztus végéig küldhetitek a rongytetős autókat.