Gyengén szerepeltek a németek a Which? felmérésében

2004.08.06. 13:28

Az Audi, a Volkswagen, a BMW és a Mercedes egyaránt alacsony pontszámokat kapott a Which? magazin megbízhatósági tanulmányában. Legrosszabb modellnek az Audi TT jött ki, az elmúlt évben 21%-uk robbant le, mögötte a Mercedes E-osztály következik 16%-kal.
A győztesek a Hyundai Getz, az MG ZT és ZT-T, a Mazda 323 és a Toyota Corolla/Corolla Verso, tulajdonosaik nem szembesültek semmilyen technikai malőrrel a használat utolsó évében. Jól szerepelt a Honda Civic, a CR-V és a Jazz, a Mazda6, valamint a Peugeot 406/406 Coupe. Az egyes típusok jó egyéni eredménye ellenére összesítésben gyenge minősítést kapott a Peugeot és az MG Rover.

A felmérésben az olvasók összesen negyven típusból álló 34 277 darabból álló parkját vizsgálták, ami 0 és 8 éves kor közötti autóból állt. Az autók kiváló, jó, átlagos és gyenge minősítést kaptak. Az Audi, a BMW, a Chrysler, a Daewoo és a Saab a tavalyi minősítésüket mind eggyel rosszabbra, gyengére rontották, míg a Mercedes maradt átlagos a meghibásodások szempontjából.
A VW, a Mercedes és a BMW szóvivői kétségbe vonták a felmérés méretét és reprezentatív mivoltát, ugyanakkor az Audi elismerte, hogy az 1,8 literes turbómotor gyújtásproblémái miatt valóban gyengültek mutatói.

Az értékelés:
Kiváló: Honda, Hyundai, Lexus, Mazda, Suzuki és Toyota
Jó: Daihatsu, Ford, Nissan és Subaru
Átlagos: Alfa Romeo, Jaguar, Jeep, Kia, Mercedes-Benz, MG, Mitsubishi. Porsche, Proton, Seat, Skoda és Volvo
Gyenge: Audi, BMW, Chrysler, Citroën, Daewoo, Fiat, Land Rover, Peugeot, Renault, Rover, Saab, Vauxhall és Volkswagen.