Elkészült az első sorozatgyártású hibrid Ford

2004.08.09. 16:12

Múlt csütörtökön legördült a szerelősorról a Ford első vegyes, benzin-elektromos hajtású járművének, a Ford Escape Hybridnek első példánya. A vállalat elnöke, Bill Ford vezette hibridhajtású terepjárót a Kansas Cityben található gyárban, amelyből évente 20 000 darabot fognak gyártani. Az eseményen - riporteri kérdésére válaszolva - a vállalat szóvivője a következőket mondta:
"Az amerikai vásárlók nem akarnak lemondani az SUV-ok használatáról, és mi sem gondoljuk, hogy kellene nekik".
Az Escape az első nagy szériában épülő amerikai hibridhajtású jármű, összesen pedig a negyedik benzines-elektromos modell, amit az Államokban árulnak, eddig a Toyota Prius, a Honda Insight és a Honda Civic IMA volt kapható környezetkímélő hajtással. Jövő év elején érkezik az első prémiumkategóriás hibrid, a Lexus RX400h.
Az Escape Hybrid amerikai ára 26 300 dollár, ami 3300-zal több, mint a sima benzines ára, de ez a különbség hamar bejön a két jármű eltérő hajtásából adódó hatalmas fogyasztáskülönbségen: a hibrid verziónak 6-6,5 liter benzin kell száz kilométerre, hagyományos motorral hajtott testvérének ekkora távon kétszer annyi üzemanyagra van szüksége.