A Porsche 911 babérjaira tör az új BMW sportautó

2004.08.10. 15:04

Nem fog szupersportautót építeni a BMW, nem száll harcba a Mercedes SLR-rel és a Porsche Carrera GT-vel, ellenben tervbe vették egy erős motorral szerelt igazi sportautó, amolyan 911-es ellenfél megépítését.
Legalább is Helmut Panke vezérigazgató szavai szerint, aki elmondta, hogy épp egy ízig-vérig igazi sportkocsi piacra dobását tervezik, hozzátéve, hogy jelenleg ez a piac igazán vonzó szelete. A céghez közeli források szerint elképzelhető, hogy az 1979-es, Giugiaro által tervezett M1-eshez hasonló autóról van szó. Ez betölthetné a Z8-as távoztával támadt űrt, ugyanakkor valószínű, hogy a szóban forgó sportmodell nem a Bond-autó második generációjaként készülne.

Panke nem árult el további részleteket a tervvel kapcsolatban, így még megtippelni is nehéz, hogy a leendő BMW sportkocsi hasonlít-e majd a három évvel ezelőtt bemutatott X-Coupé tanulmányra, vagy teljesen új koncepció alapján születik. Jó esély van rá, hogy az új M5-ös V10-es motorjából kialakított, a következő M3-ast is hajtó 400 lóerő körüli V8-ast szerelik bele, arról azonban nem lehet tudni, hogy az autó orrába, esetleg a vezető háta mögé fogják helyezni. Ezzel a motorral a BMW kapásból erősebb lenne, mint a 911-es 997-es szériája, és a hagyományos kéziváltó mellett az autó megkaphatná az M5-ös hétsebességes szekvenciális szerkezetét is.
A BMW új főtervezője, Adrian van Hooydonk szerint a jövő BMW-i is a már megkezdett, radikális vonalakat viselik majd. "A márkanév dinamizmust és eleganciát sugall. Korábbi sikeres modelljeinkre mindig is jellemzőek voltak az éles vonalak, és nem akarjuk feladni ezt a hozzáállást." Az új sportautó legkorábban 2007-re készülhet el.