VW Golf GTI: az első adatok

2004.08.18. 12:20

Angliában több mint egy hónappal a hivatalos bemutató előtt egy külön erre a célra létrehozott honlapon megrendelhető az új csúcs-Golf. Az autó előzeteseként a VW csaknem egy éve bemutatott ugyan egy tanulmányautó-változatot, de eddig nemigen lehetett tudni, hogy a GTI koncepcióból pontosan mi kerülhet át szériamodellbe.

A megrendelő honlapról azonban sok részlet kiderül: a motorházba ugyanaz a 200 lóerős FSI turbómotor kerül, amelyet már a tanulmányban is láthattunk, és az oldalon látható egyetlen kép alapján úgy tűnik, a jellegzetes fekete betétes hűtőmaszk is megmarad. Új információ viszont, hogy GTI három- és ötajtós változatban egyaránt megrendelhető lesz, és a vásárló választhat egy hagyományos felépítésű hatsebességes váltó és az Audi TT-ben bemutatott DSG egység között. Az új GTI emellett meglehetősen gazdag alapfelszereltséggel érkezik: széria a kétzónás automata klíma, a 17 hüvelykes alufelnik, a ködlámpák, az első oldallégzsákok és egy 10 hangszórós CD-s rádió, viszont a xenon lámpákért, a teljes méretű pótkerékért, a 18 hüvelykes felnikért, a bőr kárpitozásért, a parkolóradarért vagy az ülésfűtésért külön kell majd fizetni.

Az alapkivitelű kéziváltós háromajtós ára 19 995 angol font, azaz átszámítva kb. 7,35 millió forint lesz, míg egy teljes felszereltségű GTI öt ajtóval, DSG váltóval és bőrkárpitokkal akár a 29 ezer fontos (10,6 millió Ft) határt is megközelítheti. A honlapról az is kiderül, hogy a Golf GTI ötödik generációjának bemutatója 2004 szeptember 25-én lesz Párizsban, az első példányokat pedig 2005 elején szállítják le az első megrendelőknek.