Új gyorsulás-megállási rekord született

2004.08.19. 13:29

A brit Ultima GTR sportkocsival állították be a 100 mérföld/órára gyorsulás majd megállás új rekordját a sorozatgyártású sportkocsik közt. A régi rekordot a Caterham R500 Superlight segítségével állították fel, az ultrakönnyű sportkocsi 11,25 másodperc alatt gyorsult 161 km/h sebességre és állt meg.

A teljesen utcai kivitelű, rendszámmal rendelkező Ultima GTR, amelybe akár 1000 lóerős motor is szerelhető, a gyárilag ajánlott 6,1 literes Chevrolet V8-as 640 lóerős változatával és egy Porsche G50 típusú ötsebességes váltóval felszerelve 10,3 másodperc alatt teljesítette ugyanezt a feladatot. Az autó félelmetes dinamikájára jellemző, hogy a teljes gyorsításhoz 5,9 másodpercre volt szükség, a megállás pedig 4,4 másodpercet vett igénybe.

Az Ultima Sports igazgatója, Richard Marlow elmondta, hogy bár a Caterham rekordját döntötték meg, igazán mégis arra büszkék, hogy ezzel együtt az egyik korábbi csúcstartót, a McLaren F1-est is felülmúlták, amely mind a mai napig a legjobb szupersportkocsik egyikének számít a világon. "Szerettünk volna egy 0-200-0 rekordot is (azaz 322 km/h-ra gyorsulni és onnan megállni) de esett az eső, és így a kísérletekhez használt reptéri kifutópálya túl rövid lett volna" - mondta Marlow, hozzátéve, hogy így is elérték a 192 mérföld/órás (kb. 310 km/h) sebességet. Az Ultima cég olcsó de villámgyors sportkocsijai Európában szinte ismeretlenek, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban azonban egyre népszerűbbek versenyautó-szerű felépítésűk és tulajdonságaik révén.