Ferrari F430: az első hivatalos képek

2004.08.24. 09:52

Szeptember 21-én Párizsban mutatják be a megújult Ferrari alapmodellt, amely a Modena Evoluzione nevet viseli. Az elnevezés nem véletlen, az új belépőmodell ugyanis sem formájában, sem jellegzetes műszaki megoldásaiban nem távolodik el nagyon az F360-astól, viszont 70%-ban új alkatrészekből áll.

Az F430-as keskenyebb fényszóróiról, megújult első lökhárítójáról és az Enzót idéző hátsó lámpákról ismerhető fel azonnal, az autó arányai és karakterét meghatározó domborulatai azonban nem sokat változtak. A leglényegesebb változás persze kívülről nem látható: ahogy az a típusszámból is sejthető, a korábbi 3,6 literes V8-as motort a Maseratinál bemutatott 4,3 literes egység átdolgozott változatára cserélték, amely 483 lóerős. Ezzel a legkisebb Ferrari újra egy súlycsoportba került a Lamborghini Gallardóval, sőt, a papíron még mindig erősebb vetélytárs négykerék-hajtása miatt menetteljesítményeit tekintve egy hajszálnyival le is marad. A Modena Evoluzione kerek 4 másodperc alatt képes elérni a 100 km/h sebességet (Gallardo: 4,2 másodperc), 9,2 másodperccel az indulás után pedig már 160 km/h-val száguldhat. Az F430 csúcssebessége 315 km/h (Gallardo: 309 km/h). Az erősebb motor mellett megújul a futómű, amelynek beállításai menet közben is megváltoztathatóan egy gomb megnyomásával, az extrák között pedig kerámia féktárcsákat és szekvenciális, kuplung nélküli váltót is találunk.

Az új alap-Ferrari a hírek szerint mintegy 4%-kal drágább lesz mint elődje volt, és már az idén november elején megkezdik a forgalmazását a legfontosabb piacokon. Úgy tudjuk, hogy a nyitott Spider és a versenyzésre szánt Challenge változatok később, durván egy év múlva jelennek majd meg.