Jön az új Suzuki Swift

2004.08.30. 16:26

Sikerült megszereznünk néhány fotót az új Miautónkról, bár a Suzuki egyelőre mélyen hallgat a típusról. A képeken az ötajtós változat látható, és ahogy azt a Suzuki illetékeseinek korábbi nyilatkozataiból sejthettük is, a típus formai szempontból nagyon hasonlít a Concept S tanulmányra.

Az új Swift kategóriáját tekintve megfelel az ősöreg elődmodellnek, de teljes mértékben igazodik a kor követelményeihez. Arányait tekintve leginkább a Toyota Yarisra emlékeztet, bár széltében és hosszában egy kevéssel nagyobb sikeres konkurensénél. Ismereteink szerint az autó hossza 3,695 méter (Yaris: 3,64 méter), szélessége 1,69 méter (Yaris: 1,66 méter), magassága 1,5 méter (Yaris: 1,5 méter), tengelytávja pedig 2,39 méter (Yaris: 2,37 méter). Ezek alapján úgy tűnik, az új Swift semmiképp sem lesz tágasabb családi autó, mint őse volt, viszont ettől még igen jó városi kisautó lehet, amellyel végre Nyugat-Európában is versenyképessé válhat a Suzuki.

A motorok tekintetében nem kell nagy meglepetésre számítanunk: az 1,3 és 1,5 literes benzinesek 91 és 102 lóerős teljesítménnyel az Ignisből lehetnek ismerősek, ahogy a Fiattól vásárolt 1,3 literes 70 lóerős dízelmotor is, amely lassan az összes Suzuki kisautóban felbukkan. A háromféle motorhoz háromféle váltó csatlakozhat, egy ötsebességes kézi kapcsolású, valamint motorváltozattól függően egy négy- vagy ötsebességes automata. A Párizsi Autószalonon valószínűleg kiállítják majd a Concept S-re még jobban hasonlító háromajtós változatot is, amely a hírek szerint szigorúan négyszemélyes modell lesz. A hivatalos bemutató szeptember végére várható.