Januárban érkezik a Dodge Charger

2004.10.04. 11:34

Újabb legenda feltámasztására készül a Chrysler a következő Detroit Motor Show Dodge standján. A Chrysler 300C műszaki alapjaira épülő, de a közzétett skiccek alapján annál még sokkal izgalmasabb, mokányabb, sportosabb külsejű Chargerrel az 1970-es évek elejének olajválságában erejét vesztett azonos nevű izomkupé szellemét szeretnék újraéleszteni.

A Ford Mustang és a Chevrolet Camaro mellett a Charger - a Hazzard megye lordjainak híres General Lee-je - az amerikai autógyártás harmincegynéhány évvel ezelőtt véget ért utolsó aranykorának legerősebb jelképe, így a jogutód, annak ellenére, hogy négyajtós, kis túlzással akár családi autónak is nevezhető típus, méltán számíthat elsöprő sikerre. Az egykori izomautók legfontosabb jellegzetességeit ugyanis sikerült felidézniük a tervezőknek: van agresszív, sportkocsikat idéző formaterv, hátsókerék-hajtás, és jellegzetes hangú, bivalyerős, nyomórudas V8-as.

Az alapváltozat persze kompromisszumot hordoz: a 3,5 literes V6-os 250 lóereje ugyan bőségesen több, mint elegendő a megengedett sebesség alapos túllépéséhez, de a legenda az 5,7 literes 345 lóerős HEMI V8-assal teljes. És ez még nem minden: a Chryslernél állítólag készül egy ennél is vadabb Charger, a 300C csúcsváltozatából már ismert 400 lóerős 6,1 literes nyolchengeressel, bár erre még legalább egy évet várni kell az alapmodellek megjelenése után. A Chrysler tervezőinek rajza szerint a Charger utcai változatával párhuzamosan elkészül az azonos nevű és hasonló orrú NASCAR versenyautó is.