Bemutatkozik az új Honda Legend

2004.09.03. 11:19

Egyelőre az Egyesült Államokban, Acura RL néven mutatják be a Honda luxus limuzinjának következő modelljét. A megújult Legend/RL háromszáz lóerős motorral, új négykerék-hajtási rendszerrel és Észak-Amerikában műholdas alapú, valósidejű közlekedési információkat sugárzó navigációvak indul csatába a BMW, Mercedes, Audi és Lexus hasonló típusai ellen.

Orrában egy 3,5 literes, 24 szelepes, alumíniumból öntött V6-os található, 6200-as fordulatnál 300 lóerős csúcsteljesítménnyel, és 352 Nm-es nyomatékkal, ami 5000-es fordulatszámnál jelentkezik. A Super Handling All-Wheel Drive-ként bejegyzett, az Acuránál újdonságnak számító összkerék-hajtás a nyomatékot nemcsak az első és a hátsó tengelyek, hanem a jobb- és baloldali kerekek között is az optimális mértékben osztja el, ezáltal kiváló tapadást biztosít minden útfelületen.

Az ötfokozatú Sequential SportShift automata váltó kézzel is vezérelhető, akár a szokásos helyen található váltókar, akár a kormáykerék mögé helyezett fülek segítségével. Könnyű, de biztonságos kasztnit építettek; a nagy limuzin precíz irányíthatóságáról a független felfüggesztésű futómű gondoskodik.

Gyári szerelésben 245/50 R17-es V-indexű Michelin gumik kerülnek a 17x8-as alufelnikre, mögöttük belső hűtésű, elöl négy dugattyúval harapó tárcsafékeket találunk. Az ABS, az elektronikus fékerő-elosztó és a vészfék-asszisztens természetesen alapáron jár az autóhoz.

Teljes hosszúságában majd' 7,5 centivel rövidebb a jelenleg futó RL-nél, de kb. 3 centivel szélesebb, és a beltér teljes térfogata is nagyobb, ezáltal minden bizonnyal tágasabb elődjénél. A beltérben gazdag bőrözés, fabetétek, és a már említett, AcuraLink névre hallgató navigációs rendszer próbálja elcsábítani a majdani vevőket a konkurenciától.