Az olaszok is ferde szemmel néznek a szabadidő-terepjárókra

2004.10.11. 13:44

A Corriere della Sera múlt pénteki kiadásában jelent meg egy interjú Olaszország környezetvédelmi miniszterével, Altero Matteolival. A miniszter elmondta, hogy Franciaországhoz és Angliához hasonlóan az olasz kormány is fontolóra vette, hogy magasabb adók formájában intézkedéseket vezetnek be a SUV-ok felhasználása ellen.
Az olasz utakon ugyan nagyrészt kisebb méretű autók jellemzőek, de mostanában szabadidő-terepjárókból is egyre több tűnik fel, és az út szélére parkolva akadályozzák a forgalmat a szűk városi utcákon. Ahogyan több európai város polgármestere is nyilatkozta, nemcsak a benzinfaló terepjárók magasabb környezetkárosító hatásai, hanem a gyalogosokra, kerékpárosokra és a kisebb méretű autókkal közlekedőkre való nagyobb veszélyességük miatt fontolgatják, hogy tulajdonosaikat magasabb adókkal kellene sújtani. Ez természetesen az évek óta gyenge lábakon álló Fiatnak sem jönne rosszul.

Matteoli elmondta, hogy a terepjárók megadóztatásából befolyó összegből az öregebb, kevésbé környezetbarát motorral rendelkező autók lecserélését ösztönző programot indítanának. Az olasz Környezetvédelmi Minisztérium jelenleg olyan adó bevezetésén dolgozik, melyet az autók környezetszennyezési mutatói - hengerűrtartalom, forgalomba helyezés időpontja és a felhasznált üzemanyag típusa - alapján állapítanának meg. Ez a lépés ismét a Fiatnak kedvezne, hiszen a Multijet dízelmotor amúgy is az egyik legkedveltebb típus Olaszországban.
"Nem lenne igazságos, hogy csak azokat az általában amúgy is szegényebb embereket adóztassuk meg jobban, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy öreg autóikat újabbra cseréljék. Úgyhogy a környezetet jelentősebb mértékben szennyező terepjárók tulajdonosaitól beszedett pénzt arra fordíthatnánk, hogy az idősebb modellek, újabb, környezetbarátabb típusokra történő lecserélését támogassuk."