Honda tanulmányautók Tokióban

2004.10.18. 15:49

A november eleji Tokyo Motor Show Honda standján legalább három érdekes tanulmány áll majd. A Honda nem igazán haszonjárműveiről ismert a nagyvilágban, de Japánban apró minibuszokat és kisteherautókat is forgalmaznak, így az idei, elsősorban haszonjárművekkel foglalkozó kiállításra is komolyan készültek.

Innen Európából nézve talán a Hobick nevű tanulmány fest a legfurcsábban: ez egy aprócska teherkocsi, de hasonlót szériagyártmányként is kínál a Honda Japánban Acty néven, így a japánok valószínűleg inkább néhány új formai elemet és a kényelmes fülkét csodálják majd meg rajta.

Szintén szokatlan jelenség a PV, azaz pickup van nevű jármű: ezt a kísérleti modellt képtelenség kategóriába sorolni, hiszen viszonylag apró kerekeihez feltűnően magas karosszéria, dobozforma utastér és mindössze három ajtó társul. A sajtóközlemény szerint ráadásul egy munkaautóról van szó, amely valamiféle szállítási feladatokat láthat el.

A harmadik modell, amelyről sikerült képet szereznünk, kilóg a sorból: ez a típus a Jazz japán testvérmodelljén, a Fiten alapul, de nincs köze a haszonjárművekhez: a Sport Concept névre hallgat, és - ahogy ez már a névből is sejthető - gyakorlatilag nem más, mint a Jazz sportváltozatának prototípusa. Az autó látványos festése versenyautókat idéz, az agresszív összhatást sárvédő-szélesítésekkel, alufelnikkel, új lökhárító-formával és egy látványos hátsó szárnnyal teremtették meg a Honda mérnökei.

Sajnos a felsorolt tanulmányautókról nagyon keveset árult el a Honda, de ha minden igaz, november első napjaiban mindenre fényderül, többek közt talán azt is megtudhatjuk, hogy a Jazz rég várt sportváltozata gyártásba kerül-e valaha, és ha igen, érkezik-e belőle néhány Európába is.