Toyota tanulmányok: mozgó diszkó és gokart-garázs

2004.10.19. 13:44

A legnagyobb japán gyártó hat tanulmányautót állít ki a Tokyo Motor Show-n, ezek közül most kettőt mutatunk be részletesebben.

Az egyik érdekes ötlet a Hiace legújabb változatára épülő Hiace Sound Satelite nevű jármű. Első pillantásra a fura kerek oldalablakok tűnhetnek fel a kisbusz rakterének oldalán, amelyek sikeresen törik meg a furgonokra jellemző sivár küllemet. Az igazi meglepetés azonban akkor éri a szemlélődőt, ha a bal oldalt elhelyezett hatalmas kétszárnyú ajtó kinyílik: ekkor válik ugyanis láthatóvá a belül elhelyezett teljes értékű hangstúdió és a keverőpult, ahonnan egy lemezlovas akár rögtönzött koncertet is adhat. A hátsó ajtószárny mögött pedig egy kis asztal bújik meg, ahová az eladásra szánt CD-ket, pólókat, sapkákat és egyéb emléktárgyakat lehet elhelyezni. Az ideális haknijárművet a tetőbe épített kihajtható plazmamonitorok és belső hangulatvilágítás teszi teljessé: a Hiace Sound Satellite akár szabadtéri vándordiszkó üzemeltetésére is alkalmas.

A másik tanulmány egy új típusra, a szériamodellként szintén Tokióban bemutatkozó Toyota Regiusace-re épül, és egy másik sok utazással járó csoport igényeit elégítheti ki. A My Kart Factory versenyszerűen gokartozó gyermekek szülei számára lehet ideális választás: a raktérben ugyanis két gokartot lehet elhelyezni a javításhoz szükséges összes szerszámmal. A tanulmány igazi érdekessége persze nem ez, hanem a beépített emelő, amellyel az apró versenyautók pillanatok alatt ki és berakodhatók, valamint a hátsó kétszárnyú ajtóba épített szerszámos ládák és a széles határok között variálható ülések, amelyek közül a két leghátsó akár hátrafelé is fordítható, így innen is nézhetik a csapattagok és/vagy az aggódó szülők a versenyt.

A Sound Satelite és a My Kart Factory mellett a látható lesz még a tolószékhez kötött mozgáskorlátozottaknak szánt Welcab tanulmány, valamint a korábban már bemutatott FTX, IMTS és PM jelű koncepció-járművek is.