Felemás harmadik negyedév a Fordnál

2004.10.19. 16:27

Az autógyártásból 609 millió dollár veszteség származott, egyedül a hitelrészlegnek köszönhető, hogy a Ford mégsem zárta veszteséggel a negyedévet. A Ford júliustól szeptemberig 1,508 millió járművet adott el, az ezzel járó forgalom pedig elérte a 32,8 milliárd dollárt, de Amerikában és Európában is jelentős veszteségek mutatkoztak, egyedül Dél-Amerikában és Ázsiában termelt nyereséget.

Észak-Amerikában 481 millió dollár adózás előtti veszteség jelentkezett, ami majd' 29%-kal több, mint egy évvel ezelőtt. Európában a Ford of Europe javított az eredményein, a Premier Automotive group veszteségei viszont drasztikus növekedésnek indultak. A Ford márka a tavaly ilyenkor elszenvedett 400 millió dollár helyett csupán 33 millió dollárt vesztett kontinensünkön, míg a PAG 24 millió helyett az idén 171 milliós veszteséggel zárta a harmadik negyedévet. A Ford Asia-Pacific, a Ford Africa és a Mazda együttesen 48 millióval javította a mérleget, ami kiváló eredmény a tavalyi 8 millió dolláros nyereséghez képest is, míg Dél-Amerikában 59 millió dolláros nyereséggel zárt a Ford helyi részlege.

A cégcsoport egyetlen szerencséje, hogy az összes veszteségnél nagyobb nyereséggel zárt a Ford Motor Credit Company: adózás előtti nyereségük meghaladta az 1,2 milliárd dollárt, és a nettó nyereség is elérte a 734 millió dollárt, így a cégcsoport valószínűleg nyereséggel zárhatja a negyedévet. A cég pénzügyi igazgatója szerint a negyedév összességében jól alakult, az Európában zajló folyamatok optimizmusra adnak okot, egyedül az észak-amerikai piac okozhat fejfájást hosszabb távon az erős árverseny és a kereslet kedvezőtlen alakulása miatt.