Rolls-Royce 101EX: kupéóriás

2006.02.28. 11:26

Az új kétajtós épp olyan, mint a 100EX volt két éve, csak keménytetőt kapott. Más különbségek is vannak persze, de az alapkoncepció szinte ugyanaz. A 101EX is minden sportosságot nélkülöző, szép arányú luxusautó, fura, előre nyíló oldalajtókkal.


Galéria - kattintson a képre

Ezúttal azonban hiába keresünk extravagáns műszaki megoldásokat. A 100EX 16 hengeres motorja helyett a Phantom V12-ese bújik meg a hatalmas motorháztető alatt, és amennyit lehetett, a jelenlegi egyetlen Rolls-Royce szériamodell alumínium vázszerkezetéből is átvettek. A 101EX persze rövidebb, mint a Phantom, pontosan 24 cm-rel, és a tetővonala is alacsonyabb, így valamivel azért dinamikusabb jelenség.

A Rolls-Royce ugyanúgy kísérleti modellnek hívja a 101-est – erre utal az EX jelölés –, mint a 100-ast, és ugyanúgy hangsúlyozzák, hogy nem tervezik a szériagyártást, de úgy tűnik, ezúttal ez a kijelentés csak nagyon szorosan értelmezve igaz. Úgy tudjuk, a márka következő sorozatgyártású típusa pont ugyanúgy néz ki, mint a 101EX, csakhogy vászontetővel készül majd.