Új Renault Twingo: nem édes

2006.09.28. 12:43

Egyelőre csak tanulmányként mutatják be a legkisebb Renault utódját.


Galéria - kattintson a képre

Ha név nélkül látnánk az új kiskocsit, aligha gondolnánk arra, hogy ez a típus épp a Twingót váltja fel. A 14 éve, ugyanitt bemutatott első generáció viccesen bamba tekintetével és praktikus egyterű-formájával azonnal belopta magát a női szívekbe. Ki tudja, hányszor hangzott el azóta is a közmondásos felkiáltás: milyen édes! Az új Twingo viszont nem látszik csajos autónak, és egy cseppet sem tűnik édesnek. Ez persze a tanulmány sportos kialakításának is köszönhető, de elölről inkább morcos ragadozóhalnak látszik, mint bután csodálkozó kismackónak. Ez persze nem baj, csak a célközönség más; a Twingo második generációja látszólag inkább a fiúknak, férfiaknak szól.


Galéria - kattintson a képre

Ahogy a tanulmány külseje, úgy a belseje is inkább a lámpától lámpáig tartó utcai versenyeket juttatja az eszünkbe. A négy kagylóülés, a kormánykerék szögletes alsó karimája és a középen ülő sebességmérőtől elválasztott, a kormánykerék mögé költöztetett fordulatszámmérő mind száguldozásra csábít. Ugyanakkor néhány részlet arra utal, hogy a tervezők elsősorban digitális eszköz-függő fiataloknak szánták a koncepciót. A pedálokon például a CD- és MP3-lejátszók gombjairól ismert egyezményes jelekkel találkozhatunk: a gáz a lejátszás, a fék a leállítás, a kuplung a felvétel. A műszerfalon USB-csatlakozókat találunk, a váltó mögött iPod-dokkolókat alakítottak ki, de van itt beépített számítógép és televízió is.

Egy ilyen méregzsákkülsejű bulijárgány persze nem lehet lomha, ezért a motorházba egy 1,2 literes turbómotort építettek. Azt ugyan nem tudjuk, hogy a 100 lóerős négyhengeres mire képes a kisautóban, de biztosan illik az autó karakteréhez. Úgy néz ki, a Párizsban kiállított tanulmány külsőre már megegyezik a szériamodellel, és úgy tudjuk, az apró turbómotorral is találkozhatunk a szériaváltozatban, amelyet várhatóan a jövő év elején lepleznek le.