Skoda Joyster képekben

2006.09.29. 15:09

Galéria - kattintson a képre

A cseh gyártónak igazán jó tervezői lehetnek, és láthatóan unatkoznak. A VW leányvállalat ritkán mutat be új szériamodellt, így az utóbbi néhány évben tanulmányautókkal kötik le a feltörni készülő kreatív energiákat. A praktikus Roomsterrel kezdődött, amelyből mára szériagyártmány lett, azután a Yeti miniterepjáró variációi következtek, most pedig itt a sportos Joyster. A Párizsban bemutatott háromajtós igazán látványosra sikerült, de ennek ellenére el tudjuk képzelni utcai modellként is. Akkora, mint egy VW Golf, és valószínűleg műszaki szempontból sem különbözik nagyon a német testvérmárka bestsellerétől, de a formája valószínűtlenül dinamikus, és egy-két ötletes megoldás is elfért benne.

Adatokat egyáltalán nem közölt a Skoda, így nem tudhatjuk, joggal beszélnek-e kivételes vezetési élményről, viszont a sajtóközlemény használhatóságról szóló félmondata kétségtelenül jogos.


Galéria - kattintson a képre

Pedig a háromajtós forma nem kifejezetten praktikus, viszont a hátsó ajtó kialakítása bőven ellensúlyozza ezt. A hátsó üveg külön nyílik felfelé, az alatta levő félajtó pedig lefelé nyitható, akár egy pick-upon. A vaskos nyílászáró alsó határhelyzetben épp egy síkba esik a csomagtér padlójával, ami eleve praktikus, de ha elfáradtunk a pakolásban, szét is hajthatjuk, ilyenkor egy üléspad alakul ki, ahol ketten kényelmesen elüldögélhetnek.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a Skodánál tervezi e egy hasonló típus gyártását a későbbiekre, de az biztos, hogy a jelenlegi típuspalettát jól kiegészítené a Joyster, hiszen pont a Fabia és az Octavia közti résbe illeszkedik. Ugyanakkor nem biztos, hogy az anyacég, a Volkswagen beleegyezne egy ilyen típus gyártásába, hiszen ezzel a Golf erős ellenfelet kaphatna házon belül.