CityCab: a jövő taxija

2006.10.04. 10:50

Egy finn egyetemen dolgozták ki a képen látható fura járművet azzal a céllal, hogy megmutassák, milyen volna az ideális taxi.


Galéria - kattintson a képre

A koncepció hasonló a London-taxikéhoz: a magas tetejű, tágas karosszéria a legmagasabb utasok számára is kényelmes, akár cilinderben is. Ráadásul igyekeztek a rendelkezésre álló teret optimálisan kihasználni: a CityCab öt utas szállítására alkalmas, sőt, lehetőséget nyújt egy kerekesszékkel közlekedő személy elhelyezésére is. A jobboldalon elhelyezett egyetlen hatalmas, oldalra tolható utastérajtó mellett a mozgássérültek akadálymentes közlekedését segíti a légrugós futómű is, amely lehetővé teszi, hogy az autó padlóját egy szintbe hozzák a járdával. Az utasok mellett a vezetőre is gondoltak a tervezők: a taxisofőr ergonomikusan kialakított, tágas munkahelyet kapott, amelyhez még egy pici asztal is tartozik.


Galéria - kattintson a képre

A CityCab hajtáslánca a Toyota Priusból származik, de a jelentős részben szénszálas műanyagokból készített, az acél megfelelőjénél mintegy 75%-kal könnyebb karosszéria, a futómű, és a négykerék-kormányzás egyedi tervezés eredménye. Ez utóbbinak köszönhetően a jövő taxija méreteihez képest elképesztő manőverekre képes: a fordulókörének átmérője csupán 6,9 méter. A Helsinki Művészeti és Formatervezési Egyetem szakemberei szerint az autó nem egyszerű kiállítási tárgy, hanem valódi kísérleti jármű, amely közelebb vihet az ideális városi taxi elkészítéséhez. Az alkotók egyelőre a koncepció továbbfejlesztésével vannak elfoglalva, de állítólag már azon is törik a fejüket, hogy hogyan kerülhetne gyártásba a különleges jármű.