Nissan Nuvu: ilyen lesz a Micra?

2008.10.02. 16:02

Bizarr formájú kisautó, amellyel a távoli jövőről alkotott képét igyekszik megosztani velünk a Nissan – röviden így jellemezhető a Nuvu tanulmány.

A Nissan szokásához híven olyan tanulmányautót állított ki Párizsban, amely gyártásba ugyan biztosan nem kerül, viszont beindítja a fantáziát: szinte látjuk a steril sci-fi látképet, Nuvu kiskocsik százaival az utakon. A formaterv - annak ellenére, hogy hétköznapinak aligha nevezhető - magában hordozza az aktuális Micra stíluselemeit; a szerkesztőségben akadt olyan kolléga, aki már az új Nissan kisautót látja benne. A következő Micra persze biztosan nagyobb lesz, hiszen a Nuvu mindössze három méter hosszú, és csupán háromszemélyes.

A belső tér egy fokkal talán még jobban elrugaszkodik a jelentől: a szélvédővel összenövesztett üvegtetőt egy oszlop tartja, amelyből faágszerűen nőnek ki a tető keretéig érő merevítések. Az ülések szokatlan elrendezése már csak hab a tortán: az anyósülés egészen előre és oldalra került, így a hátsó utas a két első ülés között előrenyújthatja a lábát. Ezzel az elrendezéssel állítólag akkora hely jut minden utasnak, mint egy középkategóriás szedánban. Az állítás valóságtartalmát nehéz volna a képek alapján ellenőrizni, de annyi biztos, hogy a rengeteg üvegfelület nagyot lendít a térérzeten.

Az aktuális divatnak megfelelően a Nuvu is elektromos hajtású, ezért is tudták a tervezők olyan jól kihasználni a belső teret. A villanymotor az autó hátsó tengelyének vonalában helyezkedik el, az akkumulátorok pedig szintén a padlóban kaptak helyet. A villamos hajtáslánc paraméterei a mai műszaki lehetőségek tükrében átlagosnak tűnnek: az apró jármű egy feltöltéssel 125 km-t tehet meg, végsebessége pedig 120 km/h, azaz főként városi használatra tűnik alkalmasnak.

A Nuvu egyes elemei valószínűleg felbukkannak majd későbbi szériagyártmányokon. A formaterv részleteivel várhatóan a közeljövő Nissan kisautóin találkozhatunk, a hajtáslánc továbbfejlesztett változata pedig a 2010-re ígért széria villanyautóban kerülhet elő ismét.