Renault Z.E.: a guruló termosz

2008.10.03. 11:18

Partneréhez, a Nissanhoz hasonlóan a francia gyártó is bemutatta saját villanyautó-tanulmányát a Párizsi Autószalonon.

A Z.E., azaz Zero Emission jóval nagyobb, mint a Nissan Nuvu: a Kangoo Be Bop alapjaira épített szögletes jármű 3,95 méter hosszú, 1,856 méter széles, 1,748 méter magas, és még szögletes is, azaz nem tűnik igazán kis légellenállásúnak. Ezen a sarkok lekerekítésével és a külső tükröket helyettesítő kamerákkal igyekeztek segíteni a tervezők.

A Renault tanulmányán inkább azzal próbálták javítani a hatékonyságot, hogy az autó fűtését és hűtését próbálták energiatakarékosabbá tenni. A franciák azt mondják, mivel a klímaberendezés a legnagyobb fogyasztó, ezt inkább megpróbálnák kiváltani a karosszéria jobb hőszigetelésével: ezt a célt szolgálják a rémes, sárgászöld ablakok és a kétrétegű karosszériaelemek, amelyektől a Z.E. állítólag olyan jól tartja a hőt, mint egy termosz. A fűtő-szellőző rendszert a tetőre szerelt napcellákkal folyamatosan működtetik, így nincs rá szükség, hogy az autó belső terét induláskor hirtelen felfűtsék vagy lehűtsék. Ráadásul az utasok hőérzetének manipulálásával igyekeznek elérni, hogy ne legyen szükség a teljes utastér befűtésére: a Renault tervezői szerint 15 fokos belső levegő mellett sem fáznak a Z.E.-vel közlekedők a fűtött üléseknek, kormánykeréknek köszönhetően. Takarékoskodtak az energiával a műszerfalon is: csak a legszükségesebb információkat jeleníti meg az autó, a navigációs rendszert és számos más funkciót a típushoz mellékelt Samsung mobiltelefonon keresztül lehet elérni.

Magáról a villamos hajtásláncról csak annyit árultak el, hogy a furgonszerű, kétüléses városi járművet egy 95 lóerős és 226 Nm nyomatékú villanymotor mozgatja Li-ion akkumulátorokból nyert energiával, de sem az autó hatótávolságáról, sem az újratöltés lehetséges módjáról és időtartamáról nem közöltek információkat - valószínűleg nem véletlenül, ugyanis ezek azok a paraméterek, amelyek a mai villanyautók használhatóságát alapvetően korlátozzák.

A Renault azt tervezi, hogy 2011-re sorozatgyártású elektromos járművet dob piacra - még az is elképzelhető, hogy a Z.E. alapjait adó Kangoo Compact lesz a donorjármű - de a fejlesztőknek még számos problémán úrrá kell lenniük, mire az elektromos kisautóból valóság lesz.